Virágzó vidékünk

Beleszeretett a nógrádi zsákfaluba, megvette az összes házat egy holland üzletember

Évekkel ezelőtt egy holland üzletember beleszeretett egy Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába, és sorra megvette a község házait, számolt be róla a magyar Deutsche Welle.

Elroy Thümmler úgy jutott hozzá az ingatlanokhoz, hogy a bedepusztai családoknak más falvakban vett házakat, akik így el tudtak költözni. A zsákfaluban lévő épületeket felújította és kiadja a turistáknak.

A faluban van kocsma, az egykori iskolából pedig rendezvénytér lett. A vállalkozó korábban a Sziget-produkciók külföldi marketingkampányába kapcsolódott be, és külföldi vendégeket csábított a hazai fesztiválokra. Most már a Nógrád megyei faluba invitálja az érdeklődőket.

Újságírói kérdésre arról beszélt, nem a pénzért csinálja, csak valami egyedit szeretett volna létrehozni. Ezért fesztivált szervez, és kulturális kezdeményezéseket vár a falujába.

A holland férfi elmondta, hogy amikor külföldi barátai nem értik, hogy miért Magyarországra megy el nyaranta, az szerinte egy egyszerű megbélyegzés a részükről.

Ezt utálom Nyugat-Európában, azt hiszik, hogy minden erkölcs az övék, mindent sokkal jobban tudnak. Azt mondom, hogy ők, de természetesen a mainstream médiára gondolok, és azokra az emberekre, akik követik ezeket a médiumokat

– magyarázta.

A férfi faluja természetesen művészeti projekteket is szívesen lát: zenészeket, írókat, képzőművészeket várnak, némi kedvezménnyel.

Az emberek két hétig itt vannak, zenélnek, fellépnek a színpadon. Vendégek jönnek hozzájuk, megeszik, amit termesztünk. Nagyon – talán túlságosan is – idilli, de ez az irány

– fejtette ki a férfi.

Úgy érzi, ha mindenki hozzátesz valamit a falu életéhez, akkor az egy kis paradicsommá nőheti ki magát. Bedepusztán egyébként egy fesztivált is szerveznek a Szigettel egy időben azoknak, akik egy csöndesebb eseményen vennének inkább részt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik