Életmód

Egymillió forintot kaphat minden falunapi rendezvény

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila
Minden ötezernél kevesebb lakosú kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar falu programban.

A hírt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be csütörtökön Vértessomlón hozzátéve, hogy erről hamarosan kormánydöntés születik.

Azok a települések, amelyek már tartottak falunapot, utólag is igényelhetik a támogatást, a pályázati felhívást követően.

A kormánybiztos a vidékfejlesztés zászlóshajójának nevezte a programot, amelyben 2019-2020-ban 12 ezer község jutott 130 milliárd forintot meghaladó támogatáshoz. Kiemelte, a program egyik fontos területe a mellékutak fejlesztése, mellyel több évtizedes hátrányt lehetett ledolgozni. Ez év végéig 3 ezer kilométernyi mellékúthálózat-fejlesztés fejeződik be, ez jövőre további 1500 kilométerrel bővül.

Kapcsolódó
Rózsatündérek, rózsahercegnők és rózsahercegek ünnepelték Szőregen a virágok királynőjét
Huszonegyedik alkalommal rendezték meg idén a Szőregi Rózsaünnepet.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy pályázatot hirdettek a falusi kisboltok megmentésére, valamint a falvakban működő mikrovállalkozások támogatására.

Ezres nagyságrendben kerülhet sor boltok támogatására, százas nagyságrendben pedig új egységek nyílhatnak. A támogatott üzletek a kereskedelmi tevékenység mellett jellemzően valamilyen közösségi szolgáltatást is nyújtanak

– mondta Gyopáros Alpár. Hozzátette, hasonlóan sikeres a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, melyet indulása óta 23 ezer család igényelt, 130 milliárd forint értékben.

Míg 2018-ban az ország 2500 településén csökkent a lélekszám, ma már ez csak 1000 településről mondható el. Az otthonteremtési programnak köszönhetően évtizedek óta üresen álló házakba költözik vissza az élet

– jelentette ki.

Kapcsolódó
Kis falu nagy ünnepe volt Klárafalván
Egész napos programokkal kedveskedtek a vendégeknek.
Olvasói sztorik