Virágzó vidékünk

Múltidéző palóc emlékek egy kis tájházban Nemtiben

Múltidéző palóc emlékek egy kis tájházban Nemtiben

A faluban a maiak tisztelettel ápolják a hagyományokat.

Bár a Nógrád megyei Nemti nagyon régi település, története apropóján nem tartozik a régió turistaparadicsomai közé. Ugyanakkor a falu az észak-mátrai települések kapuja, innen ágazik az út Mátramindszent, Szuha és Dorogháza felé.

Nemti első írásos emléke 1227-ből származik, a krónikák szerint a települést a történelem zivatarai is elkerülték. Legrégebbi épületét, a feltehetően XVI. századi, egyhajós, zsindellyel fedett templomot 1928-ban lebontották és újat építettek helyette. A kegyhely Nemti egyik büszkesége, miként a múlt századból fennmaradt, néhány jellegzetes népi lakóház is. Ezek egyike a tájház, mely régi idők emlékeit, a palóc hagyományokat őrzi.

Nem csupán a tájház „szellemisége”, hanem a faluban élők is tisztelik a múltat. A településen ma is nagy hagyománya van a palóc népviseletnek, a helyi hagyományőrző csoport őrzi a díszes nemti ruhákat és a régi idők ünnepi szokásait. A tájház környékén rendezett falunapokon a hagyományok sorában nem feledkeznek el a palóc ételkülönlegességekről, a tájegység gasztronómiai remekeiről.

Mivel a falu nem a turisták célpontja, nem meglepő, hogy a tájházba csak előzetes egyeztetés után látogathat a kíváncsiskodó.

Ám ha már ott jár az emberfia, érdemes bekukkantani a gyönyörűen kialakított egykori lakóházba, ahol a helytörténeti gyűjteményben a palócok egykori berendezési tárgyai, hagyományos népviseletek, babák és sok használati eszköz látható.

Fotók: Gyurkó Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik