Otthon készült

Palócok kedvence a káposztás malacgulyás

Hogy abszolút ne legyen diétás, kenyér helyett tócsnival kínálják.

A hagyományos palóc konyha sok ízes meglepetést tartogat. A Kazári Nyugdíjas Klub folyamatosan gyűjti a tradicionális tájegységi recepteket, melyek egyik ínyencsége a káposztás malacgulyás tócsnival.

Káposztás malacgulyás

Hozzávalók: 1 kg bőrös malachús, 10 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 3 dl tejföl, 2 db húsos zöldpaprika, 2 db közepes paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek liszt, ízlés szerint só, pirospaprika, köménymag, erős paprika.

Elkészítése: az apróra vágott hagymát zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk köménymaggal és a pirospaprikával. Beleadjuk a kockákra vágott malachúst, és zsírjára pirítjuk.

A levéből kicsavart káposztát kevés vízzel felengedve a húshoz adjuk. A zöldpaprikát és paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, és beletesszük. Sózzuk ízlés szerint. Fedő alatt puhára pároljuk, amikor kész, tejfölös habarással besűrítjük és kiforraljuk.

Frissen sütött tócsnival tálaljuk, tejfölt kínálunk mellé.

Tócsni

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém, 4-5 evőkanál liszt, 1 db tojás, olaj, bors, só, ételízesítő.

Elkészítése: a krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagyma présen beletörjük, hogy ne legyen darabos. Hozzátesszük a lisztet, tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajba nagyobb kanállal adagoljuk, egy picit ellapítjuk, formázzuk, és jól átsütjük.

Ez is érdekelhet: A messze földön híres varsányi lepény titka

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik