Otthon készült

13 nyerő ötlet a megmaradt pörkölt újragondolásához

Sokszor adódik, hogy a leggondosabb tervezés ellenére is marad a vasárnapi ebédből, vagy a egyszerűen megunta a család, ami a hűtőben van. Nem kell azonban kidobni az ételt, gondoljuk újra, mit is lehet készíteni a maradékból.

Ha a sertéspörköltből maradt, akkor tervezhetjük a következő fogásokat:

Rakott káposzta

A jól elkészített, fűszerezett maradék pörköltet ledaráljuk, majd rizst öntünk hozzá, felengedjük a rizs súlyának duplája vízzel és fedő alatt pároljuk mindaddig amíg a vizet teljesen fel nem szedi. A vízben megfőzött savanyú káposzta felét kizsírozott jénai tál aljára tesszük, ráöntjük a rizses pörköltet beborítjuk a káposzta másik felével. Egy pohár tejfölt elkeverünk egy tojással és a káposzta tetejére öntjük. Karikára vágott kolbásszal meghintjük és készre sütjük a sütőben. Akkor kész, ha a tejföl kissé pirulni kezd.

Rakott kel

Ugyanígy készül, csak savanyú káposzta helyett kelkáposztát használunk, a tetejére nem kell kolbász karika.

Rakott karfiol

Mindenben megegyezik, csak káposzta helyett főtt karfiolt használunk.

Rakott palacsinta

Az elkészített palacsintába töltelékként használhatjuk, amit turbózhatunk még egy kevés tejföllel és sajttal, mennyei mártásokat is készíthetünk hozzá.

Fotó: yummly.com
Fotó: yummly.com

Székelykáposzta

A maradék pörköltet összekeverjük a megfőzött savanyú káposztával, jól összeforraljuk és forrás közben belekeverünk egy pohár tejfölt.

Tejfölös hús

A maradék pörköltet felforraljuk, belekeverünk egy pohár tejfölt. Új ízt kapunk és mégis frisset eszünk.

Milánói makaróni

Zsíron felforrósítunk ledarált natúr lecsót, beletesszük a ledarált pörköltet és átmelegítjük. A sós vízben kifőtt makarónival összekeverjük, majd egy jénai tálba öntjük, megszórjuk jó vastagon reszelt sajttal és készre sütjük

Húsos burgonyagombóc

Főtt, áttört burgonyából liszttel és tojással tésztát készítünk – mint a szilvás gombócnak – kinyújtjuk és négyszögletesre vágjuk, közepébe tesszük a ledarált pörköltet és gombócokat formálunk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Vadas mártást készíthetünk hozzá, vagy meglocsoljuk a tejfölös szafttal.

Rizses hús

A maradék pörköltet felforrósítjuk, rátesszük a rizst, a rizs súlyának kétszerese vízzel felengedjük és fedő alatt pároljuk. Amikor a rizs már kilátszik a vízből levesszük a tűzhelyről és 20 perc alatt készre puhul.

Tarhonyás hús

Ugyanúgy készül mint a rizses hús, csak rizs helyett tarhonyát használunk.

Gulyásleves

A karikára vágott friss zöldséget, répát kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és az egészet felengedjük vízzel. Ha megfőtt a burgonya hozzáadjuk a maradék pörköltet és újból összeforraljuk. Betétként csipetkét teszünk bele.

Babgulyás

Tarkababot, kockára vágott zöldséget, répát, valamint egy kisebb füstölt csülköt kuktában kb. 40 perc alatt puhára főzünk. Ha elkészült kivesszük a csülköt és kockára vágjuk és így tesszük vissza az edénybe. Hozzáöntjük még a maradék pörköltet és összeforraljuk Közben egy tojásból lisztből galuska tésztát készítünk és a forrásban lévő lébe szaggatjuk.

Húsos kifli

A maradék pörkölthöz még kelt tésztát készítünk. A következő módon: ½ kg lisztből fél margarinból 2,5 dkg élesztőből és csipetnyi sóból kelt tésztát dagasztunk. Kelés után 20 perc időközönként elnyújtjuk és meghajtogatjuk. Ezt a tevékenységet 3-szor megismételjük, végül késfok vastagságúra elnyújtjuk és egyenlő oldalú háromszögekre vágjuk. Az ebbe való töltelék: A maradék pörkölt amit megdaráltunk egy húsdarálón. Az így kapott tölteléket a háromszögek közepére helyezzük. Ez után kifliket formálunk és egy tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással. Forró sütőben kisütjük.

Melegszendvics helyett is adhatjuk az asztalra. De kellő képen helyettesítheti a süteményt is.

Ha pedig süteményben gondolkodunk, akkor jó tudni a 15 legegyszerűbb süti- és tortakrém receptet is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik