Életmód

Egzotikus lepkékkel élnek együtt egy panelház emeletén

Motobutterfly lepkekert
Motobutterfly lepkekert
Nyolc éve osztják meg a lepketenyésztők az otthonukat a csodás rovarokkal.

Van, aki kutyát tart otthon házi kedvencnek, más cicát, lovat, de ma már az sem meglepő, ha valaki alpakát, pávát, bivalyokat, libákat, őzikéket dédelget otthon, ám az mégiscsak kevésbé megszokott, hogy valaki lepkékkel él együtt. Pedig van ilyen: Lilla és Tibi háziállatai egzotikus pillangók, akiknek ma már igazi lepkekertet is építettek az udvarukban, amit látogatóknak is szívesen megmutatnak.

Lillával és Tibivel, a Motobutterfly lepkekert tulajdonosaival beszélgettem.

Motobutterfly lepkekert/Németh András Péter

Hogyan kerültek az életetekbe a lepkék, és mikor?

Körülbelül 8 éve került egy kis Actias Dubernardi Kínai holdasszövő lepke hernyó hozzánk, akit sikerült felnevelni. Nagyon érdekes volt az egész folyamat, úgyhogy nyomban úgy gondoltuk, bele kell vágnunk a ,,lepkenevelő hobbiba.”

Vásároltatok hernyókat, vagy hogyan képzeljük el?

Kezdetben rajtunk kívül tudomásunk szerint 2-3 ember foglalkozott a lepkék tenyésztésével hazánkban. Kerestünk szakirodalmat magyar nyelven, de nem találtunk. Igazság szerint a mai napig kimondottan ebben a témában nem igazán lelhető fel magyar nyelvű szakirodalom. Nekiláttunk külföldi irodalmat keresni, felvenni a kapcsolatot más európai hobbistákkal. Igyekeztünk tapasztalatot szerezni, minél több lepke fajt megismerni. Kis idő múlva azt vettük észre, hogy minden évszakban nevelünk lepkehernyókat.

Telt-múlt az idő, egyre több bábot is beszereztünk, keltettük, megfigyeltük őket a saját örömünkre. Magával ragadott minket ez a nem mindennapi hobbi.

Motobutterfly lepkekert

Később, ahogy egyre több tapasztalat gyűlt össze, arra gondoltunk, ismerjék meg mások is a lepkék csodás világát, így elkezdtük árusítani a lepkebábokat és hernyókat különböző kiállításokon. Pár év múlva webshopot nyitottunk, és közel 3 éven keresztül kísérleteztünk a lepkekert és farm létrehozásán, ami szintén kihívásokkal teli és érdekfeszítő kikapcsolódást hozott az életünkbe.

Ezek szerint kezdetben a lakásban voltak?

Igen, és a nyári időszakot kivéve a mai napig a panel lakásunkban tartjuk, neveljük és reptetjük őket.

Galéria
Motobutterfly lepkekert

Meséljetek a lepkékről. Melyik a kedvencetek? Melyik a legkülönlegesebb? Van-e olyan lepke, ami nektek nincs, de szeretnétek?

A lepkék életciklusa a petétől kezdődik, ebből fejlődik ki a hernyó, amit a neki megfelelő tápnövénnyel táplálunk. Vannak olyan fajok melyek csak egy fajta, mások pedig több fajta tápnövényt is elfogadnak. Bebábozódik, majd kikel a lepke. Maga a nevelés fajtól függően 1-3 hónap is lehet. A kifejlett lepkék nektáros növényekkel, vagy éppen gyümölcsökkel táplálkoznak. A nappali lepkék többsége a tápnövényére petézik, később pedig azt fogyasztja a hernyó. A kertben a tápnövények megtalálhatók, de vannak olyan növényeink is, amelyek csak bújó vagy petéztető növények, és később kapják meg az állatok a tápnövényeket.

A mi éjjeli lepkéink a pávaszemek családjába tartoznak, ezért elcsökevényesedett a szájszervük, és így képtelenek táplálkozni, ezért nagyjából egy hétig élnek. A nappali lepkéink pedig általában 2-5 hétig.

Mindegyikőjüket szeretjük valamiért. Van olyan lepke, aminek nagyon érdekes a hernyója, viszont nem olyan színes a lepke. Van, amelyiknek teljesen jellegtelen a bábja, de gyönyörű a lepke. Van olyan bábunk, amelyik elrejtőzik, és van olyan, ami arany színben pompázva jelzi, hogy mérgező falat.

Galéria
Motobutterfly lepkekert

A kertben viszont mindkettőnknek megvan a maga kedvence: nekem a Morpho polyphemus gyöngyházas lepke, Lillának pedig a Siproeta stelenes lepke. Mindkettőnek megtalálható a tápnövénye is a kertben.

Természetesen nagyon sok olyan lepke van, ami nekünk még nem található meg a kertben, de szeretnénk nagyon. Ilyen például a Morpho didius a Papilio ulysess vagy a Papilio blumei is.

Galéria
Motobutterfly lepkekert

Tehát 3 éven keresztül kísérleteztetek a lepkekert kialakításán. Végül mikor készült el és nyitott meg?

A lepkekertet 2022-ben nyitottuk meg, az volt az első év, hogy látogatókat is elkezdtünk fogadni. Idén pedig már kibővítve, okosabban megépítve, és a látogatókra hangolva gondoltuk át a kertet. Bár nálunk mindig a lepkék vannak a középpontban.

Mi volt a célotok vele?

Ez egy nehéz kérdés. Kezdetben csak az volt a célunk, hogy bemutassuk a lepkéinket, a hobbit, és hogy egy kicsit közelebb hozzuk az embereket (főképp a gyermekeket) a természethez. Aztán eltelt az első évünk, szerencsére sok új emberrel találkoztunk, gyűltek a tapasztalataink, már nem csak az állatokról és a növényekről, hanem sorsokról, kihívásokról is. Ahogy közeledett a szezonzárás, majd jött a tél és a borús szürke hétköznapok, egyre inkább hiányzott nem csak a nyár és a kert, hanem a vendégeink is. A kertnek igazi családias milliője van, amit nagyon szeretünk.

A céljaink így lassan megváltoztak, kiegészültek. Ma már azt szeretnénk, ha a kertünk a nyugalomról és a természet csodáiról szólna, és lehetőségeinkhez mérten meg is valósítjuk azt, hogy a hozzánk látogatók a nyugalomra hangolódjanak. Minden alkalommal tartunk rövid „tárlatvezetést”, ami nem kötelező, és külön-külön foglalkozunk a hozzánk érkező családokkal, látogatókkal. Szívesen fogadjuk az óvodás, kisiskolás gyerekeket, csoportokat.

Galéria
Motobutterfly lepkekert

Tapasztalataink szerint a figyelemzavarral küzdő gyermekekre, autista gyermekekre a lepkék és a kert jó hatással vannak, megnyugtatják, lekötik őket, és mi is örömmel foglalkozunk velük, habár ezen a téren még sok tapasztalatra van szükségünk. Igyekszünk ezen a téren is minél többet tanulni, mert hisszük, hogy akár terápiás kert is lehetünk. Nagyon jó érzés lenne másokon segíteni, úgyhogy ez is a céljaink közé tartozik, hiszen ez a mi lelkünknek is jó, ami nagyon fontos. A többit pedig majd meglátjuk.

Milyenek a visszajelzések?

Szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. Sokszor gratulálnak és mondják a vendégeink, hogy mennyire jól érezték magukat, érdekesnek, nyugtatónak találják a lepkekertet. Mi pedig nagyon örülünk a sok jó szónak, hiszen ezek nélkül nem lennénk ennyire makacsul motiváltak, és keresnénk az új célokat, kihívásokat.

Mi a célotok a jövőre nézve?

Szeretnénk továbbra is népszerűsíteni a lepketartást, és minél több embert közelebb hozni a természethez. Mellette pedig mi is szeretnénk tovább bővíteni tudásunkat állatainkról.

Galéria
Motobutterfly lepkekert
Kapcsolódó
,,Azt hittem vidéki lányként mindent tudok, de egy tanyán minden más"
 Egy gazdaságban az élet nem egyszerű, de ha valaki nyitott rá, a legzordabb körülmények között is megtalálja a szépet és jót.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik