Életmód

Ökológiai katasztrófa történt a Sződrákosi-pataknál

Facebook / Tavirózsa Egyesület
Facebook / Tavirózsa Egyesület
Három nap alatt körülbelül 16 500 köbméter szennyvíz jutott a patakba, illetve az őrbottyáni Százforrás-tóba.

Brutális környezetszennyezésről posztolt a veresegyházi Tavirózsa Egyesület.

2023. augusztus 16-án a Medve Otthonnál a közút és a vasúti sín kereszteződése alatt húzódó, huszonhat éve lefektettett acél szennyvíz nyomócső kilyukadt, így nem tudták továbbítani a szennyvizet a telep felé. Mivel a szennyvíz folyamatosan érkezett a hálózatra, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szükségmegoldásként a Sződrákosi-patakba engedte a szennyvizet.

Három nap alatt körülbelül 16 500 köbméter szennyvíz jutott a patakba, illetve az őrbottyáni Százforrás-tóba. A vízfolyás és a kis tó élővilága teljesen elpusztult.

A patak a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, melyben számos védett hal élt, vágócsík (Cobitis elongatoides), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), réti csík (Misgurnus fossilis).

Facebook / Tavirózsa Egyesület

Veresegyház Város Önkormányzata a szennyezés higítása érdekében vizet engedett le a veresi tavakból. A szennyezett víz a Százforrás-tóból folyamatosan távozik az Őrbottyáni-tározóba. A vízi élővilág pusztulását okozó oxigénhiány elkerülése és a szennyezések gyorsabb biológiai lebomlása érdekében 2 darab, a DMRV Zrt. által biztosított generátorral visznek be plusz levegőt (oxigént) a vízbe, ezen kívül 2 motorcsónakkal is keverik a tó vizét.

A civilek látványos videót is készítettek a halpusztulásról:

Bár a tározóban jelenleg nincs halpusztulás, a szennyvíz magas ammónium tartalma mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén. A szerves anyag lebontó baktériumok és a szennyezés miatt tömegesen elszaporodó algák – az éjszakai oxigénfogyasztásuk miatt – is lecsökkenthetik a víz oxigéntartalmát.

A polgármester értesítette a katasztrófavédelmet és a Vízügyi Főigazgatóságot, amelyek vízminőség vizsgálatot végeztek, ami után elrendelték a legmagasabb fokú vízminőség-védelmi készültséget.

Facebook / Tavirózsa Egyesület

Augusztus 24-én egy közleményt adott ki a DMRV Zrt. melyben azt írják, hogy mind a hatóság, mind a társaság laboratóriuma folyamatos vízvizsgálatokkal ellenőrzi a folyamatot. Elővigyázatosságból a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert részére – amely intézmény a locsolóvizét a tárolóból nyeri – vízpótlást biztosítanak.

A Tavirózsa Egyesület a Sződrákosi-patak menti talajvizes kutak használatát  nem javasolja az Őrbottyánban élőknek. A civilek emellett egy javaslatcsomagot is összeállítottak a rehabilitáció megoldásának lebonyolításával kapcsolatban.

Kapcsolódó
Ökológiai katasztrófa fenyeget a hódtói csatornán
Habzik a Hódtó-Kis-Tiszai csatorna.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik