Életmód

Híres francia pezsgőház választott magyar nagykövetet

A francia pezsgőkultúra egyik kiemelkedő alakja, a Philipponnat champagne ház az Aranybástya éttermet és kávézót választotta hazai nagykövetéül.

Az Aranybástya épülete már maga a történelem része, hiszen ezen a helyen egy törökkori védmű, a sokszögletű Aranybástya állt, mely 1686-ban a vár visszafoglalásakor nagyrészt megsemmisült, maradványai még most is megtalálhatóak a Bástya szinten.

Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején Gróf nagylónyai és vásárosnaményi Lónyay Menyhért pénzügyminiszter majd miniszterelnök megbízásából készült el az Ybl tervezte klasszicista palota. Az épület később báró Hatvany Ferenc birtokába került, innentől pedig a budapesti kulturális élet egyik emblematikus pontjává vált, és rengeteg híres festmény és műkincs otthonául szolgált. Noha az épület a gyűjteménnyel együtt a második világháború során szinte teljesen megsemmisült, újjáépítésével és a felélesztett csodás környezetben való kulturális, művészeti és gasztronómiai élmény kínálatával szeretnék tovább vinni ezt az örökséget.

Az étterem most újabb fontos esemény mérföldkövéhez érkezett: Magyarországon elsőként lett nagykövete a Philipponnat champagne háznak, ami azért is különleges, mert igen ritka, hogy egy francia champagne ház Magyarországon nagykövet-házat választ vagy akár szövetségre lép valakivel.

Az 1522-ben alakult Philipponnat champagne ház abban különleges, hogy egy igazi kultúrát építettek fel az évek alatt a pezsgőkultusz köré.  A champagne ház a Champagne régió szívében, Ay és Mareuil-sur-Ay között készíti pinot noir alapú pezsgőit, saját szőlőjükből.

Az, hogy egy francia champagne ház nagykövetnek választ egy éttermet, eleve csak néhány vendéglátóhelynek sikerül itthon, a Philipponnat esetében pedig mi vagyunk az egyetlenek. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak nálunk lehet kapni a termékeiket, ám a különleges kapcsolat miatt nálunk találhatók meg kizárólag egyes különlegességek

– árulta el Keresztes Gábor, az Aranybástya étterem és kávéház F&B igazgatója.

Az Aranybástya épület maga teljes egészében elkészült több mint két évvel ezelőtt, ám a kulturális „belakása” a mai napig folyik. Ennek egyik állomása a galéria üzemeltetése. Szeptember 14-én újabb művész érkezik az Aranybástyába: Sávolt Karolina festőművész mutatja meg a gondolatait a festményein keresztül.

Kapcsolódó
Így marad friss az üvegben a felbontott pezsgő
Hogyan őrizzük meg a kibontott pezsgő szénsavasságát?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik