Otthon készült

Így marad friss az üvegben a felbontott pezsgő

Unsplash
Unsplash
Hogyan őrizzük meg a kibontott pezsgő szénsavasságát?

Ha csak egy-egy pohár pezsgővel ünnepeljük meg az új évet vagy valamilyen más jeles eseményt, akkor általában marad a habzó nedűből az üvegben. Ha egyszerre nem is innánk meg egy üveggel, lehet, hogy pár nap múlva szívesen kortyolnánk belőle, de úgy, hogy az ital lényege, a sok buborék még benne legyen.

Még most is sokakban él az a praktika, miszerint egy kanalat téve az üveg szájába megakadályozhatjuk, hogy a szénsav elillanjon. Sajnos, ez csak egy városi legenda, egyáltalán nem marad meg így több buborék a pezsgőben.

A tévhit onnan ered, hogy régen a bárok törzsvendégei gravírozott kanalakat tettek a felbontott üveg pezsgőjükbe, hogy később beazonosíthassák – de ennek nincs köze a szénsavasság megtartásához.

Ám van megoldás: egyszerűen dugjuk vissza a dugót: ahogyan felbontás előtt, úgy utána is lezárja a buborékok útját. A parafából készült dugókkal viszont meggyűlhet a bajunk, ha vissza akarjuk tenni, de kaphatók speciális pezsgőzárak is, melyek megoldják a problémát. Lezárás után is hűvös, fénytől elzárt helyen tároljuk.

Kapcsolódó
Negyedszer is világbajnok a magyar pezsgő
A pezsgő hazájában is magyar termék lett a legjobb.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik