Otthon készült

Isteni bólé szilveszterre

Sok-sok gyümölcs, bor és pezsgő: máris kész a szilveszteri ital, ami nélkül nem búcsúzhat az óév.

Ha szilveszter, akkor tűzijáték, trombita, konfetti, pezsgő és az éjféli koccintás jutnak először az eszembe. S ezeken kívül még valami, ami gyerekkoromban őrületesen izgatta a fantáziámat: a bólé. Kimondottan szilveszterhez kapcsolódó ünnepi ital volt nálunk, amit nagymamám mindig öblös üvegtálban készített el, hogy aztán a hűtőben várja az esti vigasságot.

Én magam évekig nem készítettem, megelégedtem a hagyományos pezsgővel, ám az utóbbi 1-2 évben előkerestem a régi, megsárgult papíros szakácskönyvet, amit még az anyukám és a nagymamám is használtak, és megcsináltam én is belőle a bólét – némi apró változtatással.

Szilveszteri különlegesség a zelleres bólé
Lepjük meg igazi kuriózummal vendégeinket.

Íme egy bevált bólérecept, ami garantáltan feldobja az estét

  • 5-6 darab karikára vágott narancs (régen a szüleim vérnarancsot használtak, én nem kaptam, de a sima naranccsal is jó)
  • 1-2 felkarikázott citrom
  • 25-30 dkg porcukor (aki nem akar cukrot, mézet is használhat)
  • 1 liter rizlingbor
  • 1/2 liter egri bikavér (vagy más vörösbor)
  • 1-2 pohár konyak
  • 1 üveg pezsgő

A gyümölcsöket felkarikázva egy öblös tálba rakjuk, meghintjük cukorral. Fél órát állni hagyjuk, aztán ráöntjük az italokat, majd a hűtőbe tesszük. A pezsgőt csak fogyasztás előtt nem sokkal öntjük hozzá a lehűlt gyümölcsös boros italhoz, így a buborék csak később tűnik el.

A kész bólét ezután visszatehetjük fogyasztásig a hűtőbe, hogy az esti partira jó hideg legyen. Öblösebb poharakba merve fogyasztjuk.

A klasszikus alapot természetesen megspékelhetjük bármilyen otthon talált gyümölccsel is. Mehet bele meggybefőtt, ananász, esetleg mangó, gyümölcsmix, de még mazsola is – a variációk száma végtelen.
Egy a lényeg: pezsgő legyen benne, és mindenképpen hideg legyen.

Egészségünkre!

Kiemelt kép illusztráció: Pixabay.com

Szilveszteri tüttyölt ratyli, vagy mi lenne ez valójában?
Azt mondják, régen kedvelt volt, és azt is mondják, hogy finom is, Szilveszterkor kiváltképp.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.