Otthon készült

Isteni bólé szilveszterre

Sok-sok gyümölcs, bor és pezsgő: máris kész a szilveszteri ital, ami nélkül nem búcsúzhat az óév.

Ha szilveszter, akkor tűzijáték, trombita, konfetti, pezsgő és az éjféli koccintás jutnak először az eszembe. S ezeken kívül még valami, ami gyerekkoromban őrületesen izgatta a fantáziámat: a bólé. Kimondottan szilveszterhez kapcsolódó ünnepi ital volt nálunk, amit nagymamám mindig öblös üvegtálban készített el, hogy aztán a hűtőben várja az esti vigasságot.

Én magam évekig nem készítettem, megelégedtem a hagyományos pezsgővel, ám az utóbbi 1-2 évben előkerestem a régi, megsárgult papíros szakácskönyvet, amit még az anyukám és a nagymamám is használtak, és megcsináltam én is belőle a bólét – némi apró változtatással.

Szilveszteri különlegesség a zelleres bólé
Lepjük meg igazi kuriózummal vendégeinket.

Íme egy bevált bólérecept, ami garantáltan feldobja az estét

  • 5-6 darab karikára vágott narancs (régen a szüleim vérnarancsot használtak, én nem kaptam, de a sima naranccsal is jó)
  • 1-2 felkarikázott citrom
  • 25-30 dkg porcukor (aki nem akar cukrot, mézet is használhat)
  • 1 liter rizlingbor
  • 1/2 liter egri bikavér (vagy más vörösbor)
  • 1-2 pohár konyak
  • 1 üveg pezsgő

A gyümölcsöket felkarikázva egy öblös tálba rakjuk, meghintjük cukorral. Fél órát állni hagyjuk, aztán ráöntjük az italokat, majd a hűtőbe tesszük. A pezsgőt csak fogyasztás előtt nem sokkal öntjük hozzá a lehűlt gyümölcsös boros italhoz, így a buborék csak később tűnik el.

A kész bólét ezután visszatehetjük fogyasztásig a hűtőbe, hogy az esti partira jó hideg legyen. Öblösebb poharakba merve fogyasztjuk.

A klasszikus alapot természetesen megspékelhetjük bármilyen otthon talált gyümölccsel is. Mehet bele meggybefőtt, ananász, esetleg mangó, gyümölcsmix, de még mazsola is – a variációk száma végtelen.
Egy a lényeg: pezsgő legyen benne, és mindenképpen hideg legyen.

Egészségünkre!

Kiemelt kép illusztráció: Pixabay.com

Szilveszteri tüttyölt ratyli, vagy mi lenne ez valójában?
Azt mondják, régen kedvelt volt, és azt is mondják, hogy finom is, Szilveszterkor kiváltképp.
Olvasói sztorik