Életmód

Az idei szeptember a legmelegebb a mérések kezdete óta

pixabay
pixabay
A globális átlaghőmérséklet június eleje óta gyakorlatilag kilőtt, szeptemberben pedig messze a legnagyobb a pozitív eltérés mérlege.

2023 nyarán igen csak felgyorsult a klímaváltozás, amiben az egyre erősebben jelentkező El Niño is fontos szerepet játszhat. Az előrejelzések szerint hatása az ősz folyamán tovább erősödhet, az eddigi legerősebb El Niño fázis jöhet – olvasható az Időkép oldalán.

A felmelegedés mértéke különösen június eleje óta gyorsult fel, az elmúlt hónapokban sorra dőltek meg a rekordok, 2023 nyara globális szinten az eddigi legmelegebb nyár volt a mérések rendszeres kezdete óta.

Zeke Hausfather klímakutató és energetikai szakértő oldalán, a The Climate Brink nevű internetes portálon hét ábrán mutatta be, hogy mennyire kirívó volt az idei nyár.

Hausfather szerint

jó esély van arra, hogy 2023 legyen az eddigi legmelegebb év, valamint arra is, hogy az idei legyen az első olyan év, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,5 fokkal haladja meg az iparosítás előtti szintet.

A doktori címmel is rendelkező klímakutató ábráihoz a Japán Meteorológiai Ügynökség reanalízis adatbázisának adatait vette alapul. Ebben műholdak, meteorológiai léggömbök, repülőgépek, szárazföldi állomások és hajók által gyűjtött adatok is szerepelnek.

A tanulmány táblázataiban jól látható, hogy a japán adatgyűjtés kezdete, azaz 1958 és 2023. szeptember 21. között mennyire tért el a napi globális átlaghőmérséklet az 1991 és 2020 közötti 30 éves időszak átlagától.

Az idei szeptember eddig különösen kirívó értékeket hozott, elsőként fordult elő, hogy a pozitív anomália mértéke a Föld egészét tekintve meghaladta az 1°C-ot.

A kutatás jól szemlélteti azt is, hogy mekkora volt az eltérés mértéke havi szinten az 1991-2020-as időszakhoz képest az 1950-es évektől napjainkig. Egyértelműen megállapítható, hogy minél későbbi évtizedről van szó, annál inkább a pozitív anomália javára billen a mérleg, illetve ami a legszembetűnőbb, az az idei év. A globális átlaghőmérséklet június eleje óta gyakorlatilag kilőtt, szeptemberben pedig a legnagyobb a pozitív eltérés mérlege.

Az elmúlt évtizedek összehasonlítását elemezve egyértelműen kijelenthető, hogy idén szeptemberben melegebb van mint például az ezredfordulót megelőző évtizedek júliusaiban, amely globálisan is a legmelegebb hónapnak tekinthető.

Kapcsolódó
Kell-e engedély a szomszédtól, ha klímát telepítünk?
Magyarországon településenként eltérőek a klímatelepítési előírások, de íratlan szabály, hogy a szomszéd nyugalmát nem zavarhatja meg a kültéri egység zaja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik