A méz az emberiség egyik legrégebbi élelmiszere. A méz jótékony hatása a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhető. A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk.
Magyarország méz-nagyhatalomnak számít, rendkívül széles a választék hazai és export termékből egyaránt. Éppen emiatt a minőség is igen eltérő lehet. Azonban némi odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy a legjobbat vegyük le a polcról, ebben segítséget ad Vince honlapján megjelent cikk.
Az egyik fontos faktor, ami befolyásolja a méz íztét és így végső soron az élvezeti értéket, a pasztörizálás. A pasztörizálás során először hirtelen felmelegítik az élelmiszert, aztán rögtön lehűtik, hogy csökkentsék a benne lévő baktériumok számát. Ennek köszönhető az is, hogy bizonyos élelmiszerek tovább elállnak.
Míg a pasztörizálás a tejnek kifejezetten jót tesz, a méznek már nem annyira. A hőkezelő folyamat befolyásolja a méz ízét. Az eljárás a vegyes mézeknél gyakoribb. A folyamat viszont nem feltétlenül szükséges.
Általában azért pasztörizálják a mézeket, hogy később kezdjenek el kristályosodni, azaz tovább maradjanak folyékony halmazállapotúak.