A vércukorszintre is pozitív hatással van a csiperkegomba fogyasztása – derül ki a healthnews.com cikkéből, írja a Magyar Mezőgazdaság.
A csiperke kalória- és szénhidrátmennyisége nagyon alacsony, így könnyen tolerálható a cukorbetegek számára. A magas rosttartalom szintén szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében.
Egy új kutatásban a résztvevők napi 100 gramm csiperkét fogyasztottak 16 héten keresztül. Vizsgálták a szérum diabéteszes kockázati tényezőket, gyulladásos markereket és oxidatív stressz markereket. A gombafogyasztás hatására megnövekedtek az antioxidáns markerek, például az ORAC-pontszám, valamint a gyulladáscsökkentő hormon, az adiponektin és számos oxidatív stresszmarker a vérben. Ezek hozzájárulnak a cukorszint szabályozásához.
Patkányokon végzett kísérletből is kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő állatoknál csiperkepor rendszeres fogyasztása után vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint jelentős csökkenését tapasztalták. A patkányoknál csökkent máj enzimaktivitás, különösen az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz, valamint a májtömeg is csökkent. Ezek a máj jobb egészségére utalnak.