Életmód

Jótékony hatású a vércukorszintre a csiperke

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A sokoldalúan felhasználható csiperkegomba újabb pozitív tulajdonságára derült fény.

A vércukorszintre is pozitív hatással van a csiperkegomba fogyasztása – derül ki a healthnews.com cikkéből, írja a Magyar Mezőgazdaság.

A csiperke kalória- és szénhidrátmennyisége nagyon alacsony, így könnyen tolerálható a cukorbetegek számára. A magas rosttartalom szintén szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében.

Egy új kutatásban a résztvevők napi 100 gramm csiperkét fogyasztottak 16 héten keresztül. Vizsgálták a szérum diabéteszes kockázati tényezőket, gyulladásos markereket és oxidatív stressz markereket. A gombafogyasztás hatására megnövekedtek az antioxidáns markerek, például az ORAC-pontszám, valamint a gyulladáscsökkentő hormon, az adiponektin és számos oxidatív stresszmarker a vérben. Ezek hozzájárulnak a cukorszint szabályozásához.

A csiperkegomba az alacsony zsírtartalma miatt a magas koleszterinszintű betegnek is jó választás. Antikoleszterinémiás hatásuk lehet, ami hozzájárulhat a vér rossz koleszterinszintjének csökkentéséhez. Ez pedig elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget, és például az érelmeszesedés megelőzését.

Patkányokon végzett kísérletből is kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő állatoknál csiperkepor rendszeres fogyasztása után vércukor-, vérzsír- és koleszterinszint jelentős csökkenését tapasztalták. A patkányoknál csökkent máj enzimaktivitás, különösen az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz, valamint a májtömeg is csökkent. Ezek a máj jobb egészségére utalnak.

Kapcsolódó
Fontos tanácsok a szakértőtől kezdő gombászóknak
Mit tegyünk, ha gombát találunk az erdőben? Leszedhetjük, megehetjük? Hogyan szedjük, hogyan tároljuk?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik