Életmód

Így harcolhatunk gyógynövényekkel a száraz köhögés ellen

Pexels
Pexels
Kimerítő lehet, ha hosszabb ideig száraz köhögés gyötör valakit. Sokszor gyógynövényekkel is könnyíthetünk a kínzó tüneteken.

Mi a száraz köhögés?

A köhögés egy fontos reflex, szerepe, hogy a légutakat megtisztítsa a kórokozóktól, szennyeződésektől és váladéktól. A hurutossal szemben a száraz köhögés esetében nincs váladékképződés. A száraz köhögés gyakran rohamokban jelentkezik a nap folyamán többször is, ezzel kellemetlenséget okozva az érintettnek – különösen munkahelyi környezetben vagy egy színházi előadáson. Az éjszakai köhögési roham pedig a nyugodt pihenést zavarja.

A száraz köhögési roham akár a fulladásérzésig is fokozódhat. Egy idő után már pszichésen is nagyon megterhelővé válik. A beteg állandó készültségben áll, innivalóval, cukorkával indul el otthonról, éjszaka félig ülő helyzetben, gyakran nyitott ablaknál, és hogy a hálótársat ne zavarja, külön szobában próbál aludni, sokszor eredménytelenül.

A száraz köhögésre sokszor hatékony megoldást kínálnak a természetben fellelhető gyógynövények. Ilyenek például a lándzsás útifű, az orvosi ziliz és az izlandi zuzmó.

Lándzsás útifű

A lándzsás útifűből készült szirup légúti megfázásos tünetek enyhítésére, a torokirritáció és a száraz köhögés tüneti kezelésére használható 3 éves kor felett.

Szárított leveleiből készíthetünk teát is, ízesíthetjük mézzel vagy citrommal, ezek még inkább fokozzák a hatását. Naponta többször is fogyaszthatjuk, de mindig frissen kell készíteni.

Orvosi ziliz

Az orvosi ziliz gyökere tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a köhögést és a torok irritációját, mert természetes eredetű védőbevonatot képez. Fontos tudni, hogy emiatt késhet az egyidejűleg szájon át bevett gyógyszerek felszívódása, ezért más szájon át alkalmazandó gyógyszer bevétele előtt 0,5-1 órával kell alkalmazni.

Izlandi zuzmó

Az izlandi zuzmó az északi területeken őshonos gyógynövény, amelyet hosszú ideje használnak a légúti problémák kezelésére. Az izlandi zuzmóban található mucin-szerű anyagok hozzájárulnak a nyáktermeléshez és enyhítik a száraz köhögést.

Az izlandi zuzmó teát készíthetünk, melyet naponta többször is fogyaszthatunk, de ne használjuk hosszú ideig folyamatosan.

Ezek a gyógynövények természetes megoldást kínálhatnak a száraz köhögés enyhítésére. Azonban ahogyan minden egyes szervezet eltérő, az egyéni reakciók is eltérhetnek. Ha a száraz köhögés tartósan fennáll vagy súlyosbodik, mindig kérjünk orvosi tanácsot.

Kapcsolódó
Gyógynövények, melyeket ősszel érdemes begyűjteni
Nyáron a gyógynövények szerelmesei a virágokat kutatják fel és gyűjtik össze, ősszel a bogyók, magok és a gyökérzet az, ami begyűjtésre vár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik