Kertünk-Portánk

Ne bántsd a zuzmót, a levegő minőségének mutatója lehet

Ha jobban szemügyre vesszük a kertben található zuzmókat, láthatjuk, mennyire szennyezett a levegő.

A zuzmók bár úgy néznek ki , mintha növények lennének, de valójában kérges vagy mohaszerű összetett organizmusok, amelyek számos felületen és sokféle környezetben nőnek.

A kertben láthatunk zuzmót a falon, a tetőn, a talaj felszínén, az elhalt vagy az élő fákon  és cserjéken. Sokan problémának tartják jelenlétüket, de ezek a lenyűgöző organizmusok valójában nagyon hasznosak lehetnek. Sokat elárulhatnak a környezetünkről és levonhatjuk a tanulságot a kertünkre vonatkozóan is.

Működő ökoszisztéma

A zuzmók gombákból és algákból, különböző baktériumokból állnak, amelyek gyakran szimbiotikus kapcsolatban vannak. Egy miniatűr, viszonylag önálló ökoszisztéma, jótékony kölcsönhatásokkal. Zuzmók esetében az egyes részek helyett  holisztikusan kell szemlélnünk a rendszereket a maguk teljességében, a különféle összetevők közötti kapcsolatokra összpontosítva. Szemlélésük segíthet megtanítani bennünket az ilyen gondolkodásra, ami fontos a nagyobb ökoszisztémák létrehozásához.

Ha megvizsgáljuk, hogy a zuzmóban lévő organizmusok hogyan működnek együtt, megtanulhatjuk, hogyan alakíthatunk ki holisztikus rendszereket a kertben, a fajok közti egyéb kölcsönhatások mellett.

Érdekességek a zuzmókról

  • Hazánkban több száz zuzmófaj él, alakjukat, színüket tekintve rendkívül változatos formát mutatnak.
  • A zuzmók tanulmányozásával azt is felismerhetjük, hogy mi magunk is összetett organizmusok vagyunk, szemlélésével megtanulhatjuk használni és értékelni az ökológiai rendszerek természetes változásait.
  • A zuzmók segítenek megtanulni, hogyan tudjuk teljes mértékben kihasználni a körülöttünk lévő természeti világ erőforrásait saját szükségleteink kielégítésére.
  • Néhány állat fogyasztja a zuzmókat,  például a rénszarvasok, a mókusok, a csigák, valamint számos lepke és rovarok.
  • A történelem során számos zuzmót természetes festékek előállítására használtak.
  • A zuzmókat különféle gyógyászati ​​előnyök szempontjából is vizsgálják.

A zuzmók a levegő minőségének indikátorai

Hogy mely zuzmók vannak jelen a kertünkben, az sokat elárulhat, különösen a levegő minőségének hasznos mutatóiként ismertek. Többnyire olyan helyen telepednek meg és szaporodnak, ahol a levegő tiszta, a környezet nem szennyezett. Nincs értelme és nem is szokták irtani. Olyan gyümölcsfákon gyakori, melyeket növényvédő szerekkel nem kezelnek.

A zuzmók tápanyagaikat a levegőből nyerik, és megfigyelések szerint általában nem tolerálják a légszennyezést. Ez azt jelenti, hogy láthatjuk, mennyire szennyezett a levegő, ha jobban szemügyre vesszük a kertben található zuzmókat.

Általános szabály, hogy minél kisebb és kevésbé változatos a zuzmó egy területen, annál nagyobb a szennyezés a levegőben.

A gyári és városi levegőszennyezés komoly hatást gyakorol a zuzmók növekedésére és egészségére. Egyes zuzmók annyira érzékenyek, hogy ma már arra használják, hogy gyorsan és olcsón felmérjék a levegő méreganyag-szintjét Európában és Észak-Amerikában.

Különösen a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid jelenlétéről árulkodhatnak. Ha a nitrogén-dioxidról van szó, néhány zuzmó élvezi, már-már kivirágzik, míg mások elpusztulnak. A kérgesebb zuzmók általában szívósabbak, mint a bolyhos vagy leveles típusok. Ahol a kérgesebb zuzmók szaporodnak annak a jele lehet, hogy sok nitrogén-dioxid van a levegőben.

A kén-dioxid szennyezés a szénégetésből és az iparból származik. Ahol sok ilyen szennyezőanyag van a levegőben, a zuzmók gyakran elpusztulnak.

Problémát jelez, ha a zuzmó a fákon nő?

Veszélyt jelent a fára nézve, vagy azt mutatja, hogy valami nincs rendben? Nem, a zuzmó nem árt a fának. Ne akarjunk mindenáron megszabadulni tőle, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot.

Az elhalt vagy haldokló fák tökéletes élőhelyei lehetnek a zuzmóknak, a nyitottabb, fényáteresztő lombkorona és a nedves viszonyok miatt. A zuzmó gyakran teljesen egészséges fákon is nőhet,  lehetőleg ne irtsuk ki  ezeket, se a fákról, se a kert más helyeiről. Csak figyeljük őket, és próbáljunk rájönni, hogy mit árulhatnak el nekünk a levegőről vagy kertünk klímájának  minőségéről.

Kapcsolódó
Az öt legkiválóbb légtisztító növény
Attól, mert a szennyező anyagok szemmel nem láthatók, még ott vannak otthonunkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik