Kertünk-Portánk

Így hozzunk létre jövőbiztos kertet

Pexels.com
Pexels.com
Egy jól megtervezett kert segítségével kevésbé lesz bizonytalan a jövő.

Egy szép és termékeny kertet létrehozni rövid távon nem is nehéz. Ennél nagyobb kihívást jelenthet annak biztosítása, hogy a létrehozott kert valóban kiállja az idő próbáját.

Több fronton is példátlan változások korát éljük. De a kert most és a jövőben is a nyugalom oázisa a káoszban. A jövőbiztos kert nem az, ahol semmi sem romlik el. Inkább egy olyan tér, ahol, ha valami rosszul sül el, idővel regenerálódik, írja a treehugger.com.

A rugalmas, jövőálló kert esetében minden úgy van megtervezve, hogy a várható éghajlati, anyagi vagy egyéb problémákat kisebb károkkal vészelje át.

Kapcsolódó
Kertészkedéssel tanítják a nagybetűs életre a kisiskolásokat
Ezúttal két megyéből várják a jelentkezőket.

A sokszínűség kulcsfontosságú

Az egyik legfontosabb dolog, amit észben kell tartani a jövőbiztos kert létrehozásakor, az az, hogy a változatosság kulcsfontosságú. Ez azt jelenti, hogy alaposan át kell gondolni a vetni kívánt fajok számát, de ami még ennél is fontosabb, figyelembe kell venni a rendszer elemei közötti jótékony kölcsönhatások számát, mivel minél több előnyös kölcsönhatás van egy ökoszisztémán belül, az annál stabilabb és rugalmasabb lesz.

Át kell tehát gondolni, hogyan kerülhetjük el, hogy az összes tojásunkat úgymond egy kosárba tegyük. Ez azt jelenti, hogy úgy kell kiválogatnunk az általunk termesztett növényfajtákat, hogy minimálisra csökkentsük a kár kockázatát. Ebben segít például, ha összehangoljuk az ültetési időket, de ezen kívül is számos stratégiát lehet alkalmazni.

Gondoskodni kell arról, hogy a kert ne függjön túlságosan egy pár kéztől. Érdemes egy kertben több kertészkedőnek együttműködni, megosztani a tudást. Így sokkal jövőbitosabb lesz,mint ha csak egy ember gondozza a kertet.

Pixabay.com

Zárt hurkú rendszerek létrehozása

Ideális esetben egy jövőbiztos kert csak korlátozott mértékben támaszkodik az emberi kézre. A végső cél egy kevés karbantartást igénylő kert létrehozása, ami állandósítja a természet körforgását, és olyan zárt hurkú rendszereket hoz létre, amik idővel alig vagy egyáltalán nem igényelnek külső beavatkozást. Más szóval, egy jövőbiztos kertnek olyan helynek kell lennie, ahol az energia és az erőforrások állandóan újrahasznosulnak.

A zárt hurkú rendszerben gyűjthetjük és felhasználhatjuk az esővizet és a helyszínen komposztálhatunk, de az is egy zárt hurok, ha a saját növényeket tőosztással, dugványokkal és maggyűjtéssel szaporítjuk.

Pexels.com

A gyenge láncszemek azonosítása és kiküszöbölése

Egy kert folyamatosságához természetesen az is szükséges, hogy a veszélyeket amennyire lehet, kiküszöböljük. A jövőbben valószínűleg a változó éghajlat lesz majd az egyik legnagyobb probléma. Az időjárási minták gyorsan változnak, és már nem feltétlenül számíthatunk arra, hogy a jelenlegi éghajlati viszonyok kitartanak, ezért fel kell készülni olyan kockázatokra, mint például az emelkedő hőmérséklet, a megnövekedett aszályok, az árvizek, a szélsőséges időjárás és az erdőtüzek. Ha felismerjük, milyen változások várhatók, akkor láthatjuk, hol nem állunk készen rájuk, hol vannak a kerti rendszereink gyenge pontjai, és hogyan lehet javítani ezeken.

Ha megvizsgáljuk a kertben rejlő erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és kihívásokat, tisztább képet alkothatunk a gyenge pontokról – nemcsak magában a kertben, hanem abban is, hogy egy jövőbiztos kert hogyan segíthet megküzdeni a nehézségekkel – bármilyen vihar jön is az életünkben.

Kapcsolódó
Ez az ország legszebb közösségi konyhakertje
A 14 parcellát felosztották, 28 környékbeli gondozza az ágyásokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik