Kertünk-Portánk

Az öt legkiválóbb légtisztító növény

Attól, mert a szennyező anyagok szemmel nem láthatók, még ott vannak otthonunkban.Egy közelmúltban készített tanulmányban a kutatók nyolc potenciális káros vegyületet – festék, tisztítószer és háztartási cikkek származékait – vizsgálták és az ezeket leveleikkel és gyökereikkel a leginkább semlegesítő növényeket is megtalálták.

Pozsgafa

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Magasan a leghatékonyabban távolítja el a levegőből a toluol vegyületet, mely a hígítókban, lakkokban és ragasztókban található meg. A 12 órás mintavételi időszak alatt a szennyezőanyag 91 százalékát kiirtotta a pozsgafa.

Zöldike

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A festékekben és a gumianyagokban található vegyületek tökéletes ellenszere. A formája miatt több nyelven is póknövényként ismert virágot az etil-benzolt 62 százalékban, a p-xilolt 92 százalékban, az o-xilolt 93 százalékban hatástalanítja a levegőben a teszt alapján.

  • Az etil-benzolt főként sztirol gyártására használják fel. A sztirolt az iparban nagy mennyiségben alkalmazzák kiindulási anyagként polisztirol, egy elterjedt műanyag előállítására.
  • A xilolokat legnagyobb mennyiségben oldószerként használják. Például zsírok, természetes- és műgyanták oldására használnak xilolokat. Emellett lakkok, festékek, ragasztók rovarirtószerek készítésekor is alkalmaznak xilolokat.

Bromélia

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Általánosságban a legkiválóbb légtisztító növényről beszélhetünk. Összességében 80 százalékban semlegesítette a levegőt – a nyolcból – hat vizsgált vegyülettől, a cigarettafüstben meglelhető benzolt pedig 92 százalékban pusztította el a mintavétel alatt.

Sárkánycserje

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mind az öt növény jól teljesített az aceton – a körömlakklemosóban megtalálható kémiai vegyület – semlegesítését tekintve, de a sárkánycserje mint közül kiemelkedett a maga 94 százalékos mutatójával.

Kaktusz

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A szúrós növény is jól teljesített a felmérésen: a p-xilol, etil-benzol és aceton 80 százalékától, a toluol, o-xilol és benzol 60 százalékától tisztította meg a levegőt a 12 órás vizsgálat alatt.

 

 

Olvasói sztorik