Életmód

Magyar természetfotós nyerte a világ egyik legrangosabb versenyét

Egy kiszáradt tóban halak által ásott lyukak, egy sárga repcetábla közepén lévő település és az utódjait védő farkaspók is szerepel az 1951 óta minden évben meghirdetett The Nature Conservancy nyertes fotói között, írja a CNN.

Magyar szemszögből viszont még örömtelibb, hogy a világ egyik legrangosabb természetfotós versenyének fődíját idén egy magyar fényképész, Litauszki Tibor érdemelte ki.

Felvételén egy frissen lerakott békatojásokkal táplálkozó – Magyarországon 2023-ban az év kétéltűjének választott – alpesi gőte látható alulnézetből, LED-lámpával megvilágítva. Litauszki szerint fotója a természet körforgását és érzékenységét mutatja be.

The Nature Conservancy / Litauszki Tibor

Az eredmény már önmagában lenyűgöző, úgy viszont még nagyobb szó, hogy idén rekordmennyiségű, 189 ezer pályázat érkezett be a zsűrihez, és több mint 80 ezer fényképész nevezett a világ minden pontjáról a megmérettetésre.

Litauszki tehát egy hatalmas mezőnyben bizonyult a legjobbnak, az értékelés szerint azért, mert technikailag nehéz kivitelezés mellett a kompozíció és az esztétika is tökéletesre sikerült.

Nyereménye egy ötezer dollár, átszámítva körülbelül 1.8 millió forint értékű fotós ajándékutalvány.

12 kategóriában is győztest hirdettek, ezeket a fotókat az alábbi galériában lehet megtekinteni.

Galéria
Agnieszka Wieczorek, Lengyelország
Légifotók kategória
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik