Életmód

Égigérő fával ünnepelték a Márton napot Baranyában

Facebook / Kerekes Norbert
Facebook / Kerekes Norbert
A nagynyárádiak annak idején Márton napját nevezték ki a búcsú napjának.

Régi hagyományt elevenítettek fel Nagynyárádon – írta a Baranya vármegyei Hírportál.

A sváb falu apraja nagyja megmozdult a Márton napi programokra, és a hagyományos búcsúfa állítására, mely a község önkormányzata, a Nagynyárádi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Nagynyárád-Grossnaarad Magyar-Német Baráti Kör szervezésében valósult meg.

A többnapos rendezvény fénypontja vasárnap volt, amikor kora délután a Német Ház portáján a népviseletbe öltözött helyi lakosok felállították az előző napon feldíszített búcsúfát.

Facebook

A búcsúfaállítás régi sváb hagyomány, melynek története a háború előtti időszakra nyúlik vissza. A nyárádi parasztok a betakarítás befejeztének örömére állítottak búcsúfát. Az égbenyúló fa két összekötött kocsirúdból állt, melyre rákötöttek három karikát – ezek az ekét, a vetőgépet és a boronát szimbolizálták.

Mivel a kamra üres volt, levágtak egy disznót, és nagy lakomát csaptak. Innen ered a hagyományos „zabáló búcsú” elnevezés.

A régi szokás szerint a búcsúfát mindig olyan házból vitték el, ahol katonsor előtt álló legények laktak. A szokást a háború után 1975-től tartják meg, kétévente állítanak búcsúfát a helyiek.

Facebook / Kerekes Norbert

A díszítéskor és a búcsúfaállításkor sokan süteményt sütnek, forró teával, forralt borral kínálják a résztvevőket. A búcsúfa tetejére magyar zászlót kötnek, amellyel a sváb és a magyar lakosság együvé tartozását jelzik.

Kapcsolódó
Kvíz: te mennyire tudsz svábul?
Válaszolj a kvízkérdésekre és kiderül!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik