Gyömbér: hámozni vagy nem hámozni?

Mindkét módszerben van igazság.

A gyömbér egy sokoldalú fűszernövény, amely széles körben használatos az ételkészítésben és a népi gyógyászatban is. Az egyik gyakori kérdés, amely gyakran felmerül, az, hogy meg kell-e hámozni a gyömbért, mielőtt felhasználnánk.

Nézzük a gyömbér hámozásának előnyeit, hátrányait, hogy mikor célszerű és mikor felesleges!

A hámozás előnye

A gyömbér héja enyhe kesernyés ízt adhat a készételnek. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor érdemes lehet eltávolítani a héját.

Hámozás után a gyömbér simább és kevésbé rostos lesz, ami különféle ételek esetén előnyös lehet, különösen, ha simább textúrát keresünk.

A hámozás hátránya

A gyömbér héjában található tápanyagokat, például rostokat, B-vitaminokat és antioxidánsokat elveszítjük a hámozással.

A gyömbér hámozása további időt és erőfeszítést igényel, és néhányan ezt felesleges lépésként tartják számon.

Mikor érdemes hámozni?

Azok, akik érzékenyek a gyömbér kesernyés ízére vagy emésztési problémákkal küzdenek, jobban teszik, ha meghámozzák a gyömbért.

Simább textúrát igénylő ételeknél, például gyümölcssaláta vagy turmix esetén.

Ha a héja foltos, barnás, akkor a sérült részt távolítsuk el.

Mikor nem szükséges hámozni?

Ha friss és minél tápanyagdúsabb gyömbért szeretnénk felhasználni, akkor érdemes lehet meghagyni a héját.

Kapcsolódó
Csodát tesz egészségünkkel a gyömbérlé
Nem hiába, hiszen számtalan jótékony hatással bír, melyek közül legfőképp immunerősítő hatását kell kiemelnünk a hideg idő beköszöntével.