Otthon készült

Csodát tesz egészségünkkel a gyömbérlé

pixabay
pixabay
Nem hiába, hiszen számtalan jótékony hatással bír, melyek közül legfőképp immunerősítő hatását kell kiemelnünk a hideg idő beköszöntével.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a ’ginger shot’, azaz a gyömbérlé fogyasztása. Nem hiába, hiszen számtalan jótékony hatással bír, melyek közül legfőképp immunerősítő hatását kell kiemelnünk a hideg idő beköszöntével, olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében.

A gyömbérlé készítése során a növényt préselik, vagy turmixolják, utóbbi esetben leginkább valamilyen folyadékhoz, például narancsléhez adják.

A friss gyömbér nagyon erőteljes ízvilágú. Annak érdekében, hogy jobban fogyasztható legyen és elkerüljük az esetleges gyomorbántalmakat, érdemes gyümölcslével keverni

– hívta fel a figyelmet Candace O’Neill amerikai dietetikus, majd hozzátette

Kutatások bizonyították, hogy a gingerol segít legyőzni azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek a fájdalom kiváltó okai.

Ugyanakkor ezek a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a gyömbér inkább hosszú, mint rövidtávú fájdalomcsillapító.

Fontos tudni, hogy gyömbérfogyasztás hatására nem múlik el azonnal a fájdalom, mint például egy ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó gyógyszer esetében. Annak érdekében érdemes fogyasztani, hogy hosszútávon csökkentsük a gyulladásos folyamatokkal járó krónikus fájdalmat

– hangsúlyozta a szakember.

pixabay

A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Segíti az emésztést

Emésztési panaszok során sokan nyúlnak a szénsavas gyömbérüdítőért, de ennél sokkal jobb megoldás a friss gyömbérlé. A szakember azt is elárulta, ennek oka a gyömbérben lévő enzimekben rejlik, melyek segítenek enyhíteni a puffadás, a székrekedés és a hányinger tüneteit. Sőt, reggeli rosszulléttel küzdő kismamák vagy irritábilis bél szindrómás betegek segítségére is válhat.

Enyhíti a fájdalmat

Antioxidáns és antibiotikus hatása révén gyömbérrel a fájdalmat természetes úton csökkenthetjük. Bizonyítottan hatékony fájdalom és gyulladás kezelésére. Amellett, hogy a fájdalmat csökkenti, megakadályozza a krónikus gyulladás kialakulását és csökkenti a meglévő gyulladást szervezetünkben. Akkor is érdemes a gyömbér gyógyerejét kihasználni, ha ízületi fájdalmaink vannak. A gyömbér fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, mivel nagy mennyiségben fogyasztva bélpanaszokat okozhat.

Erősíti az immunrendszert

A gyömbér segít elébe menni a megbetegedéseknek. Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el. Mivel C-vitamint nem tartalmaz nagy mennyiségben, érdemes citrommal vagy naranccsal kiegészíteni a gyömbérlevünket, ezzel fokozva immunerősítő hatását.

Stabilizálja a vércukorszintet

A gyógynövény emellett segíti az inzulintermelés szabályozását, hozzájárulva a stabil vércukorszinthez.

Néhány kutatás során arra jutottak, hogy a gyömbér segít javítani az inzulinérzékenységet, illetve támogatja az egészséges szénhidrát-anyagcserét

– mondta a dietetikus.

pixabay

A gyömbérital elkészítése

Manapság már a legtöbb üzlet polcain megtalálható a gyömbérlé, ám a legfrissebbet otthon, magunknak készíthetjük. Hámozzunk meg nagyjából 50 gramm gyömbért, majd vágjuk fel apró darabokra. Egy nagy teljesítményű turmixgép segítségével turmixoljuk le és adjunk hozzá három citrom és három narancs kifacsart levével. Szűrjük át az így kapott folyadékot egy szűrő segítségével.

Ezáltal hat-nyolc adagnyi gyömbérlevet kapunk, amit hűtőben tároljunk és öt napon belül fogyasszunk el. Az elkészült üdítőt mézzel is gazdagíthatjuk.

Kapcsolódó
Utánozhatatlan ízvilágú a diós-mandulás fügeszalámi
Garantált kedvenc lesz a családban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik