Életmód

C-vitamin források őszre, hogy felkészüljünk a hidegre

pixabay
pixabay
Ha kellő figyelmet fordítunk arra, hogy bizonyos vitaminokból eleget kapjon a szervezetünk, könnyedén vehetjük azokat az akadályokat, amikkel ősszel kell szembenéznünk.

Ősszel csodás látványt nyújt a természet, a fák ezernyi színben pompáznak, a kertünk és az erdők rengetege finom termésekkel csábítanak, amiket érdemes kihasználni. Hiszen ilyenkor nagyobb eséllyel kaphatunk el valamilyen felső légúti megbetegedést, és gyakrabban érezhetjük úgy, hogy rossz a kedvünk, nincs energiánk vagy éppen motivációnk. Kevesebbet süt a nap, rövidülnek a nappalok, többet esik az eső, és hűvösebbek a reggelek, az éjszakák. Éppen ezek miatt nem csak az öltözködésünkre, hanem a szervezetünk erőnlétére is érdemes odafigyelni és nagyobb hangsúlyt fektetni. Ha kellő figyelmet fordítunk arra, hogy bizonyos vitaminokból eleget kapjon a szervezetünk, könnyedén vehetjük azokat az akadályokat, amikkel ilyenkor ősszel kell szembenéznünk.

Az időjárás változásával az immunrendszerünket is erősítenünk kell, hogy ellenálljunk az őszi és téli időszakban gyakori megfázásoknak és betegségeknek. A C-vitamin ebben a feladatban kiemelkedő szerepet játszik, hiszen segít megerősíteni az immunrendszert és védekezni a kórokozókkal szemben. De melyek azok a legjobb C-vitamin források, amelyeket az ősz során könnyedén beépíthetünk étrendünkbe, ráadásul még a saját kertünkben is megtalálhatóak lehetnek? Ebben adunk segítséget az Agrároldal cikke segítségével.

  • Citrusfélék – az ősz színes gyümölcsei

A legismertebb és talán legnépszerűbb C-vitamin források közé tartoznak a citrusfélék. Narancsok, mandarinok, grapefruitok és citromok színesednek meg az ősz folyamán, így kitűnő alkalom nyílik arra, hogy fokozzuk C-vitamin bevitelünket. Ezen gyümölcsök frissen fogyasztva vagy gyümölcssaláták, frissen facsart gyümölcslevek formájában is rendkívül finomak és táplálóak lehetnek. A legkedveltebb citrusfélék közé tartozik a citrom, a grapefruit és a narancs, amelyeket nem csak nyersen, de gyümölcslé, dzsem és lekvár formában is fogyaszthatóak, vagy ízesíthetőek velük a húsok és zöldségek. Azonban ne feledkezzünk meg a kert gondozásáról sem – a citrusfák gondos odafigyelést igényelnek, hogy minél gazdagabb termést hozzanak.

pixabay

  • Kiváló C-vitamin forrás a paprika

A paprika nemcsak a kertünk színesebbé varázsolására szolgál, hanem kiváló C-vitamin forrás is. A piros, sárga és zöld paprikák gazdagok antioxidánsokban és rostokban is, így nemcsak az immunrendszert erősítik, hanem segítik az emésztést és hozzájárulnak a bőr egészségéhez is. A paprikát számtalan formában felhasználhatjuk: salátákhoz, főételekhez, levesekhez vagy akár grillezve is ízletes és egészséges fogást készíthetünk belőlük. De, ha tehetjük, fogyasszuk nyersen, hiszen így tud igazán hasznunkra válni a vitamin tartalma.

pixabay

  • A csodásan sokoldalú brokkoli

A brokkoli szintén a kert kincseinek sorát gazdagítja. Egy csésze főtt brokkoli már több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Emellett tele van más fontos tápanyagokkal is, mint például a folsav, K-vitamin és rostok. A brokkoli sokoldalúságát mutatja, hogy levesekbe, tésztákba, salátákba, vagy akár önálló körettel is könnyedén beilleszthető az étrendünkbe.

Vigyázzunk, ne főzzük túl, néhány perc alatt megpárolható süthető vagy főzhető. Fogyasztásának fő szezonja az őszi és téli hónapokban van. Vásárláskor frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Az apró virágok bimbósan a legfinomabbak, tehát a sárgászöld virágok megjelenése a brokkoli fején nem éppen a kiváló minőség jele.

pixabay

  • Házi alma, az örök kedvenc

Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Az őszi kertek igazi kincsei között nem hagyhatjuk ki a házi almát sem. Az almák ősszel érik meg, és a saját kertünkben termesztett gyümölcsök a legízletesebbek és legtáplálóbbak. Az alma nem csak C-vitamint tartalmaz, de rostokban és antioxidánsokban is gazdag. Frissen fogyasztva, süteményekbe sütve vagy lekvár formájában az alma valóban elengedhetetlen része az őszi étrendnek.

pixabay

  • Kihasználva a kert és az erdő adta lehetőségeket

Az ősz sok lehetőséget kínál arra, hogy saját kertünk vagy az erdő terméseiből gazdagítsuk C-vitamin bevitelünket. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak frissek és ízletesek, hanem a legtermészetesebb módja annak, hogy szervezetünket a szükséges tápanyagokkal látjuk el. Ha van kertünk, vagy még csak erkélyünk is, érdemes időt és energiát szánni a növények gondozására, hogy a saját terméseinkből profitálhassunk.

Erdei sétáink során pedig számos termés kínálja magát, ami a szervezetünket segíti az őszi napokon. De nem csak ősszel tudnak minket segíteni ezek a termések, hanem a tél folyamán is, hiszen aszalva szervezetünket erősítő, a testünket átmelegítő teákat is készíthetünk belőlük.

pixabay

Kapcsolódó
Őszi vitaminkúrával felkészültebben várhatjuk a telet
Az, hogy mennyire sikerül a járványt elkerülni, főként a baromfitartók tudatosságától és elővigyázatosságától függ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik