Otthon készült

Ki ne dobd a cékla levelét, a fazékban a helye

pixabay.com
pixabay.com
Sok vitamint tartalmaz és az íze is kellemes.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a cékla igazi vitaminbomba. Ám azt sokan nem is tudják, de a céklának nem csak a gyökere, de a levele is fogyasztható. És nagyon finom! Emellett számtalan vitamint is tartalmaz, így mindenképpen érdemes a kuka helyett a fazékba tenni, írja a mindbodygreen.com.

Kapcsolódó
Hét egyszerű praktika az otthoni élelmiszerpazarlás ellen
Ha betartjuk ezeket, sokat spórolhatunk is.

Tele van A-vitaminnal

Egy adag cékla zöldje, körülbelül 38 gramm, a napi ajánlott A-vitamin mennyiség közel felét biztosítja. Az A-vitamin egy fontos zsírban oldódó antioxidáns, ami fontos a látáshoz és ragyogóvá, egészségessé teszi a bőrt.

Nagy mennyiségben található benne C-vitamin

Sok más zöldséggel együtt a cékla zöldje is nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amit egész évben érdemes fogyasztani, de különösen fontos, mikor tombol az influenza és sok a megfázás. A C-vitamin segít az immunrendszer támogatásában és a baktériumok elleni küzdelemben.

Polifenolokban gazdag

A polifenolok a cékla zöldjében és a céklában egyaránt megtalálhatók. A leggyakrabban előforduló antioxidáns segíthet csökkenteni és megelőzni a gyulladást.

pixabay.com

Milyen a céklalevél íze?

A céklalevél enyhén édeskés ízű, leginkább talán a mángoldra és a spenótra hasonlít. Még a válogatósabb emberek ételébe is bátran belecsempészhető, mert semmiféle kesernyés utóíze nincs. Párolva a legjobb, mert úgy nem veszíti el vitamintartalmát.

A cékla levele nyersen is fogyasztható. Tökéletesen illik salátákba, turmixokba. Egyszerűen csak meg kell mosni, és már mehet is a többi zöldség közé. Ha a levél egy kicsit keményebb, mint szeretnénk, érdemes egy kicsit megsózni és megolajozni, hogy lágyítsunk rajta és fokozzuk az ízét.

Turmixokhoz egy marékkal is hozzáadhatunk. Az ízen nem változtat, viszont a vitamintartalmat hozzáadja italunkhoz.

Főzve isteni köretekhez, de lekvár is készíthető belőle. Nem kell más, mint a leveleket és a szárat nagyon vékonyra fel kell szelni, majd sok cukorral, fűszerekkel, borral és ecettel addig párolni, amíg lekváros nem lesz.

Ha olyan levest készítünk, amibe zöldség, például kelkáposzta kerül, a cékla levelét is beletehetjük dúsításként.

A cékla zöldje tehát tele van tápanyagokkal, és gyakorlatilag bármilyen ételhez könnyen hozzáadható. Mivel ízprofilja enyhe, nem érzik ki a válogatós gyerekek sem, így ha a boltban legközelebb zölddel együtt vásárolunk céklát, bátran használjuk fel ételeinkhez.

Kapcsolódó
Ennivaló természet, avagy tegyük színesebbé az étkezéseinket
A céklaleves nagy kedvenc lehet, tormás galuskával pedig egészen izgalmas az összhang.
Olvasói sztorik