Otthon készült

Ennivaló természet, avagy tegyük színesebbé az étkezéseinket

halmos mónika
halmos mónika
A cékla és a torma külön-külön is számtalan jótékony hatással bír, együtt pedig szinte verhetetlenek.

Akár szeretjük, akár nem, egy biztos, a cékla és torma az egyik legegészségesebb párosa a téli zöldséggyökereknek.

Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér a téli konyha egyik sokoldalú alapanyaga. A cékla színével is vidámságot hoz a téli étrendünkbe, finom és sokoldalú. Eddig csak savanyúságként fogyasztottuk? Próbáljuk ki palacsintatésztába mártva kisütni a megfőtt szeleteket! Készítsünk belőle majonézes, tejfölös salátát, vagy diós-mézeset, amelybe nyersen reszeljük a céklát.

Kapcsolódó
A téli gyógynövények verhetetlen párosa a cékla és a torma
Külön-külön is jótékony hatásúak, együtt pedig méginkább!

A cékla a természetgyógyászok szerint rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, ezért a megelőzés érdekében javasolják nyersen és főzve a fogyasztását. Karotinoidokat, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nagy mennyiségben vasat tartalmaz. Javítja az ellenállóképességet, sőt, fiatalító hatású és a fogyókúrás étrendben is nagy szerepet kap. Talán nem is gondolnánk, de édes sütemény töltelékét is készíthetjük céklából, vagy piskótába is keverhetjük apróra vagdalva, vagy süthetünk ropogós cékla-chipset is.

A céklaleves nagy kedvenc lehet, tormás galuskával pedig egészen izgalmas az összhang.

Céklaleves tormás galuskával

Hozzávalók a galuskához:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál ecetes, reszelt torma
  • kb. 8 dkg búzadara

a leveshez: 8 dl húsleves vagy zöldségleves

  • 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • őrölt fehérbors

a tálaláshoz:

  • 2-3 szál petrezselyemzöld vagy citromfű

Elkészítési idő: 50 perc

Halmos Mónika/ Rózsakunyhó

Elkészítése

  • A tojást felverjük, az ecetes tormával elkeverjük, megsózzuk.
  • Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egészen sűrű masszát kapjunk, majd dagadni hagyjuk.
  • A céklát alaposan megmossuk és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük, vagy sütőben megsütjük.
  • Amíg a cékla fő vagy sül, a forrásban lévő húslevesbe kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a tormás masszából.
  • Ha megfőttek, szűrőkanállal kiemeljük, leszűrjük őket.
  • A puha céklát hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk.
  • A húslevessel, amiben a galuskák főttek, felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk.
  • A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat, ha szükséges, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük.
  • A galuskákat ráhelyezve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve vagy néhány citromfű-levélkével máris tálaljuk.

Szerző: Halmos Mónika, fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője

További receptek a Rózsakunyhó oldalán találhatók.

Kapcsolódó
Ízletes vitaminbomba a céklás-répás zöldsaláta
Önmagában is finom, sültek mellé pedig mennyei.
Olvasói sztorik