Életmód

Magas a vérnyomásod? Ezt a zöldséget mértékkel fogyaszd!

Ha valaha kaptunk olyan tanácsot az egészségünkkel kapcsolatban, amiről biztosan tudtuk, hogy jó, az egyértelműen az ,,Egyél sok zöldséget!” lehetett.

A zöldségek a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részei (tele vannak tápanyagokkal, amik jó hatással vannak az egészségre), de itt is, mint minden másban, akadnak kivételek – írja a care2.com.

Legalább kilenc különböző gyümölcs- és zöldségcsalád létezik, mindegyikben több száz különböző növényi vegyület van, amelyek egyedülálló módon befolyásolják a szervezetet. Ez jó, hisz a változatos étrend azt jelenti, hogy a szervezet nagy valószínűséggel megkapja azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van.

10 érvünk van, miért fogyasszunk minden nap brokkolit
Hogy csak egyet említsünk, gazdag nélkülözhetetlen tápanyagokban.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekre is nagymértékben befolyással van az étrend. A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, erősen csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Azonban azok számára, akik magas vérnyomással küzdenek, ugyanazok a növények, amelyek az egészséges embernek segítenek, rájuk káros hatással lehetnek.

Ilyen növény például a cékla

A cékla gazdag nitrogén-monoxidban, ami csökkenti a vérnyomást, általában néhány órán belül. Azoknak akiknek nincs szívbetegségük, a céklalé javítja a szervek és izmok véráramlását, megkönnyíti a testmozgást és fokozza a fizikai képességeket. A magas vérnyomásos embereknek azonban káros lehet a vérnyomás gyors csökkenése, mert szédülést, gyengeséget okozhat.

Szinte felsorolhatatlan, mi mindenre jó a szeder
A szeder azon túl, hogy az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

Mit lehet tenni?

Mértéket kell tartani. S ha a szervezet mégis bajt jelezne, felfüggeszteni a cékla fogyasztását.

Nyitófotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik