Kertünk-Portánk

Hét egyszerű praktika az otthoni élelmiszerpazarlás ellen

Ha betartjuk ezeket, sokat spórolhatunk is.

Ha csökkenteni akarjuk a kukába kerülő ételmennyiséget, akkor újra kell gondolnunk a vásárlás, a főzés és az étkezés szentháromságát.

Az élelmiszerpazarlás hatásos felszámolása vagy visszaszorítása fejben dől el. Most segítünk néhány hatásos módszerrel, hogy senki ne maradjon alul a hétköznapok hajtásában a fegyelmet és némi időt igénylő küzdelemben, írja a Treehugger.

Fotó: Pixabay

1. Készítsünk alaplé-sűrítményt

Időt is spórolhatunk ezzel a módszerrel, és bármilyen húscsontot, zöldségmaradékot felhasználhatunk az alapléhez. Főzzük meg alaposan a kívánt alapanyagokat, fűszerezzük kedvünkre, majd fagyasszuk le az így kapott sűrítmény levét, a fennmaradó csontot, zöldséget pedig komposztáljuk. Készíthetjük vegyesen, de vegetáriánus és húsevő változatban is.

2. Használjunk fagyasztót

Fejlesszünk ki egy hatásos rendszert az élelmiszerek fagyasztására, címkézzük névvel és dátummal megjelölve. Joghurtos, tejfölös flakonokat, széles szájú üvegedényeket, de akár zárható nejlonzacskókat is felhasználhatunk erre. Szinte mindenféle nyersanyag lefagyasztható, ha a vásárláskor esetleg túlzásba estünk: a zöldség előkészítve, de a kenyér, a rizs a vaj vagy épp a tojás is.

3. Ismerjünk egytálétel recepteket és elkészítési technikákat

Nem kell minden receptet szó szerint követni, improvizálhatunk is a főzés során, ha tudjuk, hogy az alapanyagokat hogyan kell elkészíteni. Legyen szó bármilyen rizottóról, tésztaételről, húsos vagy zöldséges raguról, rakottasról, főzelékről. Így az elkészítésükhöz felhasználhatjuk a megmaradt alapanyagokat, és még saját fogást is kreálhatunk, ha nem félünk a kísérletezéstől, ismerve az alapvető konyhai technikákat és a fűszereket.

4. Tároljuk helyesen az élelmiszert

A fagyasztóba felcímkézve vagy átlátszó tárolóedényben tegyük be a dolgokat. A hűtőszekrényben a felvágottakat, sajtokat, kolbászt és szalonnát tegyük át csomagolópapírba, ugyanis a boltban nejlonnal bevont papírba teszik, amiben akár egy-két nap alatt penészes lehet bármi. A műanyag tárolódobozok is jó megoldást kínálnak, de vákumozhatunk is.

Fotó: Pixabay

5. Hasznosításuk a maradékot

Sokan nem szeretik másodszor, sőt harmadszor is ugyanazt ebédelni vagy vacsorázni, de sokszor mégis szükség van rá, ha nem akarjuk kidobni a megmaradt étel. Elcsomagolhatjuk másnap vagy harmadnap ebédre az előző napi vacsorát, de egy kis kreativitással akár új ételt is készíthetünk. Gondoljunk a magyar konyha egyik csodájára, a tejfölre, amivel bármit új életre kelthetünk, ha csőben sütjük: vagyis rétegezzük, megöntözzük tejföllel, és sütőben átsütjük.

Fotó: Pixabay

6. Tervezzük meg előre az étkezéseket és a vásárlást

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben a leghatékonyabb fegyver az étkezés megtervezése. Soha ne menjünk úgy bevásárolni, hogy nem néztük meg, mi is van a hűtőnkben és a kamrában. Itt lehetőleg tároljunk olyan alapanyagokat is, amelyekből bármikor rittyenthetünk egy tartalmas és ízletes fogást.

Listáról vásároljunk, így kevésbé esünk kísértésbe egy-egy kívánatos árucikk megpillantásakor.

7. Jegyezzük meg: a recept csak iránymutató

Ne felejtsük el, hogy a főzés elsősorban kreatív tevékenység, nem egzakt tudomány. Kombináljuk és helyettesítsük bátran az alapanyagokat. A cukkinit paprikával, a bulgurt rizzsel, a brokkolit karfiollal, a sárgarépát céklával, ahogy jólesik, és ahogy szeretjük. Egyszerre többféle zöldséget is elkészíthetünk ízletes egytálételként egy nagy fazékban, ragunak, elég, ha tudjuk, melyiknek mennyi a párolási, főzési ideje. Az olaj helyettesíthető vajjal és fordítva, a tejszín tejföllel vagy joghurttal, kevesebb sót használva, rántás helyett habarhatunk is, de a turmixolás is segít. A maradékot később egy új étel töltelékeként is felhasználhatjuk, vagy rakott zöldséget, húst készíthetünk belőle. A lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg: azelőtt használjuk fel a megvásárolt ételeket, hogy megromlanának. Végső esetben pedig komposztálhatjuk is őket.

Kiemelt kép: Pixabay

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik