Életmód

Kecskék lakmároznak a karácsonyfákból Fülén

Dán Erika
Dán Erika
A kecskék nagyon válogatósak, de jóízűen elfogyasztják a fenyőt.  

Egy fülei kecskefarmon ötletesen újrahasznosítják a kiszolgált karácsonyfákat.

Az ünnepek végén – hagyományosan vízkeresztkor – a díszes fenyőfák rendszerint a kukák mellett landolnak, ám egy kecskefarmon a karácsonyfáknak más sorsot szánnak. Fülén, Dán Erika ökosan gondolkozik, a kecskéit eteti a kimustrált fenyőfákkal.

Dán Erika

Az állattartók tavaly is gyűjtöttek már a faluból, akkor egy kedves helyi fiatalember 5 utánfutónyi levágott gallyat vitt Dán Erikáékhoz. A kecskék 2-3 hónapig jól elvoltak a gallyakkal.

A hölgynek két éve vannak kecskéi, jelenleg 15 állat él a portán.

Első alkalommal tavalyelőtt ettek fenyőt a jószágok, lezabálták a bekerített, gyökeres fenyőfát. Ekkor jöttem rá, hogy szeretik. Egyébként a kecskék csak kiegészítésként kapják a megszokott szálastakarmány és abrak mellé a fenyőfákat. A tűlevél nem árt nekik, nagyon technikásan szedegetik le az ágról, és a fiatal rügyeket, hajtásokat is megeszik. Ebben a táplálékban sok a vitamin, erősíti az immunrendszert

-sorolta Erika a Sokszínű vidéknek.

Dán Erika

A hölgy korábban a település közösségi oldalán a falubelieket arra kérte, ajánlják fel megunt karácsonyfáikat a kecskéknek.

A kommunális hétfőn vitte a bontott fákat, előtte egy-két helyi csoportban rákérdeztem, hogy kitől vihetünk el fenyőt, és aki írt egy címet, oda kimentünk kocsival, és összeszedtük. Olyan 15-20 fát gyűjtöttünk így össze, pár kanyarral, a csomagtartóban.

A gazdasszony biztosra ment, mielőtt etetni kezdte a fenyővel az állatokat, rákérdezett több kecskés Facebook csoportban is a tapasztalatokra. Dán Erika egyébként nem az első kecsketulajdonos aki fenyővel eteti állatait, évekkel ezelőtt a Sokszínű vidék már írt hasonló esetről.

Kapcsolódó
Egy családi gazdaság, ahol a különleges sajt titka a minőségi tej és a kreativitás
Az Ezüst kecske családi gazdaságban 2010 óta készítenek kecskéik kiváló minőségű tejéből sajtokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik