Életmód

Embert próbáló munka a nádaratás a Fertő-tavon

Töreki Tibor
Töreki Tibor
Kihalófélben lévő mesterségről készítettek kisfilmet. Egy soproni nyugdíjas belepillanthatott a nádaratók mindennapjaiba.

Ritka mesterségről készítettek látványos felvételeket a Fertő-tó partján.

Egy dunántúli hobbifotósnak lehetősége volt egy nádarató gép fedélzetéről megszemlélni a téli munkát a vízparton. A látványos képek mellett Töreki Tibor egy érdekes rövidfilmet is készített. A nyugdíjas fotós a Fertő-tóhoz közel él, korábban sokat kirándult a vízparton, de a nádaratók munkáját eddig nem láthatta élőben.

Nagyon érdekes bepillantani a ritka ősi nádaratók nehéz fizikai munkájába. Nemcsak a nehéz fizikai munka, de a nagy hideg miatt is nekünk, hétköznapi embereknek kihívás, érdekesség. A Fertő-tónál évek óta nincs rendszeres nádaratás, a VNÁD Kft az egyetlen a környéken. Egy aratógép fedélzetén állni, vállszélességben talpon maradni és közben videót készíteni “rázkódás mentesen” nagyon nehéz volt. Még felmenni is csak segítséggel tudtam, a fellépők nagyon magasak

-mesélte élményeit a fotós a Sokszínű vidéknek.

A nem mindennapi utazás végén Töreki Tibornak megmutatták a kupolást is, amely ugyancsak nehéz munka.

A leborított kévében lévő nád felállítása és kupokba rakása a szárítás, majd később a válogatás után a nádtetőkhöz való felhasználás céljából szükséges. A nádtetőre csak jó minőségű válogatott nádat helyeznek fel, de ez már egy másik történet…

– tette hozzá sejtelmesen az alkotó.

A Sopronban élő nyugdíjas iskolásként kezdett fotózni, azóta is ez a legkedvesebb elfoglaltsága. Töreki Tibor azt mesélte, hobbiból fényképez, internetes oldalaknak küld tudósításokat az általa érdekesnek tartott témákról, eseményekről.

Kapcsolódó
Nincs aratás, gyékény lehet a balatoni nádból
Évek óta nincs elég vállalkozó, aki elvégezné a télen esedékes nádaratást. Márpedig, ha a nádat nem vágják rendszeresen, akkor elgyékényesedik, leromlik, megszűnik a gazdasági értéke.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik