Életmód

Hernyósalátát és békacombot kóstoltattak a mesterséfek Karcagon

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A séfek szeretnék a fiatalok körben népszerűsíteni az egészséges ételeket.

Békacombbal és hernyólárvával is kínálták a vendégeket a karcagi séftalálkozón – írta a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál.

Különleges ételeket főztek a karcagi Lovagi Udvarban szombaton a meghívott mesterséfek. Szatmári János tulajdonos 13. alkalommal rendezte meg a Séfek találkozóját, amelyen idén vadas ételek kerültek terítékre. A résztvevő séfek valamennyien közétkeztetéssel foglalkoznak és fontosnak tartják a zöldségek széleskörű felhasználását főzéseik során.

A séfek azt szeretnék, ha a fiatalok megkedvelnék az egészséges ételeket és a szüleik is minél több zöldséget fogyasztanának.

Minden évben akad különlegesség is, az idei találkozón békacombot, szarvas- és őzhúst, kecskecombot és hernyólárvát is használtak alapanyagként.

A kecskéből nemcsak pörköltet lehet főzni, hanem töltött, rakott húst is készíthetnek belőle, s különlegesség a hernyólárvából készülő saláta is.

A jó hangulatú főzésben részt vettek országosan ismert mesterséfek, Berényi Máté, a 2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny győztese, Kalas László privát séf, Végh Tamás séf, a HunGast gasztronómiai igazgatója, a Magyar Grill Szövetség elnöke, Hörömpő István séf, a kakucsi Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke és Szatmári Zoltán séf is.

A békacombot vajas, tejszínes, gyömbéres mártásba tettük, remélem ízlett a vendégeknek. A fűszerek közül a gyömbért például sokan teába szokták tenni vagy forralt borba, pedig ezt az egyszerű zöld fűszert bátran lehet használni a békacombhoz, vadhúsokhoz, de még rántott csirkéhez is. A legtöbb ember a szarvashúsból biztosan pörköltet főzne, ám mi töltött húsokat készítettünk belőle, a kecskéből pedig rakott húst

– magyarázta Szatmári János a portálnak.

Kalas László privát séf  tejszínes, tárkonyos vadragu-levest készített a találkozón.

A séf szerint a hamarosan induló báli szezonban van, ahol a fine dining kell, azaz, a megszokottnál kisebb adagokból felépített, 6-8 fogásból álló menüsor, melyben kifogástalan alapanyagokból készített, különlegesen ízletes ételek szerepelnek gyönyörű tálalásban.

Kapcsolódó
Megőrülnek az amerikaiak a magyar séf pörköltjéért
Szabó Balázs fogásai bekerültek a legdivatosabb fogások közé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik