Életmód

Varázslatosak a gyermekévek egy vokányi portán

Rókavár Egyesület
Rókavár Egyesület
Mesébe illő történet egy szerelmespárról, három gyermekről és egy szépen fejlődő gazdaságról.

Bálint és Virág története a magyar népmeséket idézi. A fiatalok megismerkedtek, egycsapásra egymásba szerettek, összeházasodtak, és azóta is boldogan élnek vidéki otthonukban. Időközben megjöttek a gyerekek, így lett öt tagú a család, de a vokányi portának sok más lakója is van.

A három fiúgyermek közül Mátyás hétéves, Péter négyesztendős, Tamás pedig kilenc hónapos. A családhoz tartozik még 1 királyteknős, 2 tengerimalac, 3 kutya és a kölykeik, 1 macska, közel 150 baromfi (köztük: fürjek, tyúkok, kacsák, libák, pulykák és egy páva), 17 nyúl, 7 kecske, 7 kameruni juh és 4 póni.

Rókavár Egyesület

Az egyetemen találkoztak

Dávid Bálint Áron és Dávid-Pásztor Virág erdőmérnökként végezett a Soproni Egyetemen 2019-ben. Virág korábban a természetvédelmi mérnöki képzést is elvégezte.

Az erdőmérnöki képzést együtt kezdtük el 2014-ben. Itt találkoztunk és egy hónap múlva már elválaszthatatlan párt alkottunk. Természetesen a családtervezést az egyetem utánra akartuk halasztani, de Isten megadta azt a csodálatos ajándékot, hogy állapotos lettem az első kisfiammal. Ezért 2016 októberében összeházasodtunk és a következő év januárjában megszületett Matyi

– mesélte a fiatalasszony a Sokszínű vidéknek.

Virág elmondta, hogy egybekelésükkel és fiuk megszületésével a kollégiumi élet, a tanulmányok, a diákhagyományok megélése és a néptánc próbák nem szakadtak meg. Egyszerűen hárman folytatták tovább az életet.

Rókavár Egyesület

Bekuckóztak a lankák közé

Négy éve a fiatalok lediplomáztak, Bálint Pécsen kapott állást az erdészeti hatóságnál. Mivel semmiképpen sem akartak a nagyvárosba beköltözni, előbb Siklóson éltek egy albérletben, majd 2021-ben sikerült megvenni saját házukat Vokányban, a Villányi-hegység északi oldalán. Az új családi fészekbe már négyen költöztek, meg időközben megszületett Péter is.

Sosem volt kérdés Virág és Bálint számára, hogy ha egyszer saját otthonuk lesz, állatokat szeretnének tartani. Igaz, a gazdasszony szerint ez egy nagyon kalandos út, főként állattartási tapasztalatok és anyagi alapok teljes hiányában.

Legfontosabb célunk a gyerekeinknek megadni azt a szeretetteljes élményt, hogy állatok között nőhessenek fel. Az állatokkal kapcsolatos élmények, a gondozásuk, az életük megfigyelése, a velük megélt élmények jól láthatóan fejlesztő hatással vannak az apróságokra. Az elmúlt három évben egyaránt megéltünk hegycsúcsokat és mély völgyeket, de úgy gondolom, hogy minden pillanata megérte

– sorolta a tapasztalatait Virág, hozzátette, csodákat csak az az ember élhet át, akinek van bátorsága kilépni a komfortzónájából, hogy új élményeket éljen át.

Galéria
Rókavár Egyesület

Megérkeztek az állatok is

Néhány esztendő alatt sokat szépült a porta, időközben folyamatosan érkeztek az állatok is Vokányba. Virág és Bálint azonban megtapasztalta, hogy nem is annyira egyszerű falusi környezetben gazdálkodni.

A falusi állattartásnak sajnos vannak nehézségei. Az állatok „zaja”, a körülöttük megjelenő legyek nem örvendenek túl nagy népszerűségnek a szomszédok között. Ráadásul a mi udvarunk alig 1200 négyzetméter. Nagyobb testű állatok tartásához béreltünk egy 0,8 hektáros területet, amit idővel bővíteni szeretnénk

– magyarázta Bálint.

A falusi életmód természetes szépsége mellett a közösség miatt döntöttek, elsősorban azért, hogy a gyerekek kevésbé legyenek elszigetelve kortársaiktól. Így sokkal könnyebben összeverődnek egy-egy közös játékra. A gyerekek jóléte mellett a szülők is együtt tudnak működni a helyi szerveződésekkel egy-egy program megszervezésében, és mára a helyi egyesületük is fantasztikus tagokkal bővült.

Virág szerint a gyerekek számára az állatok körüli munka még nem teher, hanem a játék része és attól boldogok, ha sikerül leutánozniuk Bálint tevékenységeit, teljesíthetik a rájuk bízott apró feladatokat.

Közvetlenül kísérik végig az állatok életét a fogantatásuktól, egészen a búcsú pillanatáig. Bárhová is fejlődik a digitális technika a jövőben, azokat a mély, megnyugtató érzelmeket, amiket az élő állatokkal élhetünk át, soha nem lesz képes helyettesíteni

– fejtegette Virág.

Egészséges vidéki élet

Virág és Bálint szeretné folyamatosan bővíteni a kis családi gazdaságot. A folyamatosan növekvő létszámú állatállomány ma már egyre inkább ellátja őket friss tojással, tejjel és hússal. Az idei évben szeretnék tovább bővíteni a jelenleg mindössze tenyérnyi konyhakertet.

Ennyi teendőt egy kormányhivatali állás mellett a férj nagyon nehezen tudott ellátni, ezért Bálint 2023 novemberétől Siklóson helyezkedett el, néptánctanárként dolgozik a helyi művészeti iskolában.

Dávid-Pásztor Virág

Minden szakdolgozatomat környezeti nevelési témában írtam, Bálint pedig kisgyermek kora óta néptáncol, és ez irányú végzettséggel is rendelkezik. Annak érdekében, hogy az érdeklődési területeinket szabadon és a közösség javát szolgálva megélhessük, 2020-ban megalapítottuk a Rókavár Egyesületet.

Az egyesület célja, hogy iskolán kívüli élmény alapú programokat szervezzen a gyerekeknek. Virágék működtetik a Kikerics Néptáncegyüttest is, melynek felnőtt és gyermek csoportja alakult. A fiatal pár azt is vállalta, hogy az egyesület szervezésében állataik folyamatosan látogathatók legyenek az érdeklődő gyerekek számára.

Dávid-Pásztor Virág

Apró lépésekkel haladnak

Bálinték mind az állatok létszámát tekintve, mind a tartásukkal kapcsolatos eszközökkel, létesítményekkel, területekkel lépésről lépésre akarnak fejlődni. Szeretnék, ha állati eredetű élelmiszerre egyáltalán nem kellene költeni a családnak. Az egyesület részéről igyekeznek bevonzani a környékbeli városok gyerekeit is, közelebb hozni a természetközeli életmódot.

Virág azt is elmesélte, hogy szerencsére a városi létről kevés tapasztalatuk van, hiszen csak tanulmányaik kedvéért kényszerültek korábban városban élni. Mindketten alig várták, hogy kiszakadjanak a sürgő forgó tömegből.

Engem a falusi életmód mértékletességre, az állatokkal való foglalkozás türelemre tanít. Mit kapunk az állatoktól? Elsősorban tiszta önzetlen szeretetet. Ezt az ajándékot adjuk tovább gyerekeinknek is. Úgy gondolom, minél többet adunk fel a hamis nagyvilági értékekből, és igyekszünk egyszerűbb életet élni, annál több feszültséget tudunk kiegyensúlyozott boldogságra cserélni

– összegezte Virág.

Kapcsolódó
Otthagyták Londont, és egy alföldi tanyára költöztek
Két fiatal mesés biogazgaságot működtet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik