Életmód

Ingyenes nyári szeretetközpont Kati mama Mezítlábas tanyája

Az ásotthalmi asszony küldetésének tekinti az ingyenes gyerektáborokat.

Az ásotthalmi Magassy Kati mama tanyáját imádják a gyerekek. A környékbeli lurkóknak a Mezítlábas tanyasi birtokon nincs más dolguk a szünidőben, mint reggeltől-estig játszani, és élvezni a szabadságot.

Miért felejthetetlen a vidéki nyaralás a nagymamánál?
A nyári táborban a gyerek jól érzi magát és gondoskodnak az ellátásáról is. Az igazán szerencsés helyzetben lévő csemetéknek mindez ingyen van: vidéken nyaralhatnak a nagyinál!

Magassy Katalin 6 éves korában már tanító akart lenni, egyenes út vezetett mai hivatásához. 1987-ben kezdett el gyerekkori alma materében, a helyi általános iskolában dolgozni, tanítónőként. Pedagógusi pályájának első évétől kezdve táboroztat gyerekeket, minden évben vezet nyári táborokat, kirándulásokat. Saját gyermekeit korán vándortáborokba, és biciklitúrákra vitte magával, családja nyarait gazdagította a pedagógus édesanya hivatása.

A három gyerekes tanítónő, az ásotthalmi Kati mama boldog és hálás mindazért, amit végezhet a gyerekekért – Fotó: Magassy Kati

Boldog és szabad, három gyerekes asszony vagyok, aki minden nap hálát ad a megélt pillanatoknak, az egészségének, az erejének. Immár tíz éve élek a Mezítlábas Mag tanyán. Azt vallom, az utóbbi évtizedben nincs is más dolgom, csak otthon lenni ezen az ásotthalmi tanyán. Itt mindenki megtalál, aki ismer, s akinek itt van dolga, mindig betéved hozzám

– mondta Magassy Kati a Sokszínű Vidéknek.

Tíz éve a tanya olyan volt, amilyet Kati megálmodott, szinte semmit sem kellett rajta alakítani, megfelelt az asszony elképzeléseinek. Mezítlábas tanyáján Kati mama azóta is mindenkit szeretettel fogad, aki jó szándékkal érkezik. Egyetlen dolgot kér a gyerekektől és a felnőttektől, azt szeretné, ha úgy viselkednének a másikkal, ahogy ők szeretnének, hogy viselkedjenek velük.

Inkább Mezítlábasnak hívom a tanyámat, de a Magassy családnévből adódóan használjuk a Mag Tanya nevet is. Nem szeretem a hangzatos, “sokat mondó” neveket

– mesélt Kati a névválasztásról.

Etka anyó is járt itt, és ahogy belépett, azt mondta: “Itt egyszer egy szeretetközpont lesz”. Úgy érzem, az lett, és ebben a gyerekek sokat segítenek, legalább annyit, amennyit ők kapnak tőlem.

Rengeteg mozgási lehetőség van a birtokon, többek között trambulin, focipálya, röplabda, kosárpalánk, pingpongasztal és hinta. Többféle kézműves tevékenységből válogathatnak a lurkók, no és rengeteget játszhatnak. Évről-évre mindenki megtalálja a neki legnagyobb örömöt okozó pihenési, sportolási lehetőséget, meleg ebédet, és tartalmas szünidőt kap ingyenesen az alföldi tanyán.

Mindenki jól érezheti magát a tanyán – Fotó: Magassy Kati

A hangulat roppant családias, a forróságban gyakran slaggal locsolják magukat a gyerekek, a fiúk fára másznak, a lányok tortát sütnek, vagy barátság karkötőket készítenek egymásnak. Kati mama pedig velük örül, vele együtt élik nyári, szabad életüket.

Foci, fára mászás, egy természetes szünidei játszótér – Fotó: Magassy Kati

Mivel amúgy is mindig ezt csinálta, Kati a közelmúltban Ásotthalom önkormányzatának is felajánlotta segítségét, így sikerült idén nyáron egy 3 éves pályázati program keretében ingyenes napközis tábort szerveznie. A szülőknek ezért semmit sem kell fizetniük, a gyerekeket a homokhátsági település önkormányzatának autója szállítja a tanyára, és az önkormányzat biztosítja naponta a meleg ételt számukra.

Bár medence nincs, a gyerekek kiválóan érzik magukat – Fotó: Magassy Katalin

Folyamatosan működik 3 kézműves asztalunk, ahol mindig sokan vannak. Szövünk, festünk, papírkosarakat gyártunk, barátság karkötőt készítünk gyöngyökből, gyapjúból, fonalakból. Ilyenkor előkerül a “kiskonyhából” minden, ami szem-szájnak ingere, kinek mihez van kedve. Azt tartom igazán nagy értéknek, hogy a kézművesség alatt mindig megy a jóízű beszélgetés

– mesélte Kati mama.

Fotó: Magassy Katalin

A Mezítlábas tanyán nincsenek szervezett, kötelező foglalkozások, a fiúk szeretnek inkább bunkert építeni, faragni, pirográffal dolgozni, néha még gazolni is, ezekhez a tevékenységekhez Kati mamától kapnak szöget, fát, kalapácsot, drótot, és szerszámokat. A lányok babáznak, főznek, boltosat játszanak, terelgetik a kisebbeket. A táborozó gyerekek rengeteg újrahasznosított anyaggal dolgoznak, szép, ötletes dolgokat készítenek.

Kellemes és tartalmas időtöltésekben nincs hiány a tanyán – Fotó: Magassy Katalin

A gyerekekkel együtt olyan hangulatot tudunk teremteni, hogy az ide látogató felnőttek is pihennek, “gyógyulnak”.

Gyakran annyira jól érzik magukat a gyerekek, hogy szeretnének a tanyán aludni, aminek nincs akadálya, a füves részen felállított sátrakban, a kisebbeknek a házakban akad alvóhely. Kati mamának a gyerektáborral egy időben szinte egész nyáron vannak saját vendégei, akik rokonok, ismerősök, barátok, és szívesen besegítenek a 20-25 gyerkőc pátyolgatásába.

Fotó: Magassy Katalin

Magassy Kati és segítőkész szomszédasszonyai rugalmasan megoldanak mindenféle helyzetet, kérést, akár összefogva nagyobb társaságokat is el tudnak szállásolni, alapvető céljuk, hogy mindenki jól érezze magát, egyensúlyban legyen, és pihenten távozzon Ásotthalomról.

Böjte Csaba: szeretetté váljunk ott, ahol a legnagyobb szükség van ránk
Nagyon sok mondat van az életünkben, mit nem tudunk befejezni.

Kiemelt kép: Magassy Kati

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik