Virágzó vidékünk

Felejthetetlen nyári kalandozásra csábítják a gyerekeket a vizes játszóterek

Vidéken is több helyen találhatunk játszótereket, amelyek a nyári melegben hűsítő, különleges élményt nyújtanak a kicsiknek.

Itt a nyár, a régen várt jó idő, amikor a gyerekekkel érdemes minél több szabadtéri programot csinálni. Legjobban persze a vízpartot, a hűs vizet kedvelik a gyerekek, ahol homokvárat építhetnek, sarazhatnak vagy csak lubickolhatnak kedvükre egyet.

Amikor erre nincs lehetőség tárt karokkal várják őket a játszóterek, szabadidőparkok, ahol kiszabadulva a négy fal fogságából homokozhatnak, bogarászhatnak, hintázhatnak, szaladgálhatnak, de akár labdázhatnak, bújócskázhatnak is. A lehetőségek tárháza végtelen.

Népszerű a víz alatti világ a Tisza-tavi Ökocentrumban
Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízű akváriumrendszere nagyon népszerű.

Az országban néhány helyen a gyerekek olyan szerencsések, hogy kombinálhatják a strand adta élményeket a játszótér adta lehetőségekkel, és csodálatos vizes játszótereken élhetik ki kalandvágyukat. Itt aztán sarazhatnak, fröcsölhetnek kedvükre. Igazi nyári élmény kicsiknek és kicsit nagyobbaknak is.

Budapesten kívül néhány vidéki városban is találhatunk ilyen lehetőségeket, Győrben, Kaposváron, Zalaváron, Keszthelyen is van vizes játszótér.

Zalavár

Fotó: Youtube.com

Hinta, mászóka, libikóka és víz várja a gyerekeket, valamint egy kis erdei kunyhó is rendelkezésre áll a Zalavártól 2-3 km-re levő Kis-Balaton Ház mellett felépített játszótéren. Gyönyörű környezetben kapcsolódhat ki mindenki, aki arra jár, s közben kipróbálhatja a hagyományos játékok mellett a víz felhasználásának formáit bemutató játékegyüttest is. A mozgatható elemek által a kicsik követhetik a víz útját, és a figyelmes gyerekek a játék mellett azt is megtanulhatják, mire képes a víz, mire használható, s mit tud létrehozni vagy épp lerombolni az erejével.  A gyerekek játék közben befolyásolhatják a víz útját, új utakra terelve vagy éppen munkára fogva azt.

Figyelem: pacsálni kötelező!

Győr

Fotó: Youtube.com

2011-ben fogalmazódott meg az ötlet, 2013-ban meg is nyitott Győrben a Bisinger sétányon a gyerekek nagy öröméra a vizes játszótér. A kicsik itt is önmaguk üzemeltetik az eszközöket, zsilipeket, ezekkel irányítják a víz útját. Van itt ezerféle játékelem, tekerős kút, ugráló kövek, mini vízesés, hajó formájú rugós játék, vízköpők, csobogók.

A hihetetlen élményt adó játszótér idén már kinyitotta kapuit, és egész nap várja a játszani vágyó kicsiket.

Kaposvár

Fotó: Fenyő Zsuzsa/kaposvariprogramok.hu

A Deseda-tavi vízi játszótér nem csak a vizet használja, de konkrétan a vízen van.  Leginkább 3 éves kortól tudják élvezni a gyerekek – ők aztán nagyon. A játszótéren tutajok, fapallók vannak, és akad olyan hely is, ahol száraz lábbal nem lehet átkelni: ha valaki azt akarja, hogy a gyerek ne legyen vizes, ne ide jöjjön játszani. A tutajok súlykorlátozás miatt nem minden szülőt tudnak szállítani, de a gyerekek kényelmesen utazhatnak velük. Ha pedig a család megunta a pacsálást, sétálhat a közeli tanösvényeken, a közeli parkerdőben pedig még madármegfigyelő is van, amit nagyon fognak élvezni a nagyobb gyerekek is.
Mivel árnyék nincs, sapka és napvédő krém használata különösen javasolt.

Keszthely

Fotó: Facebook.com

Keszthelyen a Pavilonsor kezdeténél, 2015-ben készült el a vízi játszótér. A létesítmény olyan interaktív elemekből áll, melyek segítségével a gyermekek játszva szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről. Bár nem homokozós-sarazós játszótér, a gyerekek 3-12 éves kor között garantáltan élvezni fogják az elemeket. Váltóruha azért itt sem árt, a sok kipróbálásra váró eszköz között biztosan vizes lesz a gyerkőc.

Kiemelt kép: Facebook.com

Idén is várják a fürdőzőket a Balaton szabadstrandjai
Az északi és déli parton is számos megújult ingyenes strand várja a fürdőzőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik