Életmód

Eladja szíve csücskét, a homokhátsági tanyát

Ide csak be kell költözni, élvezni a csendet, átszellőztetni a testet és a lelket.

Lassan két évtizede történt, hogy Bazsó Mihály és felesége, Éva asszony egy piknikezés közben úgy döntöttek, vesznek egy hétvégi házat. Újsághirdetéseket böngészve gyorsan találtak eladó ingatlant: a Homokhátság északi peremén, alig 30 kilométerre Budapesttől, Monor és Vasad között, a csévharaszti természetvédelmi terület szomszédságában első látásra szerelem lett a tanya, melyet megvettek.

Az évek során Tulipános tanyaként ismert, és a vendégek sokasága által megkedvelt terület rendbehozatala nem kevés anyagi áldozattal és munkával járt. Ahogy a tulajdonosok mesélik, egy évig áram sem volt a tanyán, annak bevezetése pedig akkoriban majdnem kétszeresébe került az ingatlan árának.

Tanyánkat eredetileg azért építettük, hogy családunk számára legyen egy nyugodt hely, ahová a hétvégi napokon kimenekülhetünk a nagyváros zajából, és állatokkal és az érintetlen természettel körbevéve kapcsolódhassunk ki. A puszta csendje, a tanyát körülölelő erdő hangjai, a nádasból kiszűrődő kuruttyolás, a tücskök ciripelése egy pillanat alatt elfeledtették az emberrel a hétköznapok rohanását

– mondja érdeklődésünkre Bazsó Mihály.

Az elmúlt esztendőkben a házaspár folyamatosan csinosította a hatezer négyzetméter alapterületű birtokot. A nyárfás erdő és rét között megbújó rendezett udvar, a meseszép ház, a gémeskút, a háziállatok, a kerti pihenő idilli kikapcsolódást kínál: a hétköznapok taposómalmából történő eltávolodás valahol itt kezdődik. A család szívének csücske, a Tulipános tanya most mégis eladósorba került. De vajon miért?

A válasz egy szóban is összefoglalható: elfáradtam. Két gyermekünk kirepült a családi fészekből, őket nem tarthattam itt lasszóval, amikor nyelveket beszélnek, és nem a tanyán képzelik el a jövőjüket. Az alkalmazottakkal kapcsolatban nem a legjobbak a tapasztalataim, a feleségemmel kettesben pedig lehetetlen elvégezni azt a sok munkát, amit a tanya mindennapjai, az állatok tartása, a programok szervezése és lebonyolítása követel

– említi a gazda.

Amint azt az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portálon is olvashatjuk, a felújított, hőszigetelt tanyaépület, stílszerű és kényelmes igényes belsővel, bútorozottan, központi fűtéssel, búbos kemencével,  3 darab angol boxos istállóval, kazánházzal, kerti kemencével eladó, de az árban benne foglaltatik a kovácsműhely, körkarám, lovas pálya, kilátó, halastó, 4 darab kút, takarmánytároló, baromfiól, mintegy 60 db gyümölcsfa, szőlő, no és az állatsereg: 2 ló, 2 póni, 20 racka juh, 3 páva 8 kicsivel,1 emu, a kutyák és macskák is.

Sokan állnak értetlenül a döntésünk előtt, pedig ez nem a világvége. Az élet hozta így, és ez meggyőződésem, hogy minden érintett jól jár az adásvétellel. Az új gazda új életet kezdhet itt egy család részére jól kiszámítható jövedelemmel, és mi is – mivel van hová mennünk – új szakaszt kezdhetünk a mindennapokban. Érdeklődő külföldről és belföldről is van, bízom abban, hogy a leendő vevővel sikerül közös megelégedésünkre nyélbe ütni az üzletet

– elmélkedik a tulajdonos.

Ahogy Bazsó Mihály mondja, két lehetőséget lát a tanya értékesítésére. Az egyik, hogy mindent hátrahagyva, néhány könyvvel és világhírű kangal kutyatenyészetével távozik, átadva a birtokot az új tulajnak, vagy a gyűjteményként őrzött berendezési tárgyakat, eszközöket először külön-külön értékesítve kínálja majd a tanyát.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a Tulipános tanyára csak be kell költözni, élvezni a csendet, átszellőztetni a testet és a lelket, az idelátogató vendégeknek pedig megmutatni a vidéki élet szépségeit, a gasztronómia remekeit, és a felhőtlen kikapcsolódás örömeit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik