Mozaik

11 kaposvári iskola népszerűsíti a népi mesterségeket

Szappanillat, mézeskalácsok, babák, kosárfonás, agyagozás - ezekkel ismerkedtek a tanulók.

A népi mesterségekbe, többféle kézműves tevékenységbe pillanthattak be 11 kaposvári iskola diákjai a megyei népművészeti egyesület segítségével, írta a sonline.

Csütörtökön a Toldi Lakótelepi Tagiskola egyik tanteremben egy régi technikával, a nemezeléssel készítettek többek között karkötőket a gyerekek. Egy kicsit odébb a kosárfonást tanulmányozhatták a diákok, Kakas József segítségével akár ajtódíszhez is felhasználható koszorú alapokat készítettek.

Nemzeti értékké tennék az igazi fakanalat
Mátrakeresztesen tájházban mutatják majd be az ősi mesterség titkait.

Igazán ügyesek voltak a gyerekek. Volt olyan fiatal, akivel már korábban is találkoztam kézműves foglalkozásokon, s most jól kamatoztatta az ismereteit

– mondta Kakas József.

Máshol a fazekasság rejtelmeibe pillanthattak be a toldis tanulók. Buni Gabriella felügyelete mellett agyagból készítettek kisebb edényeket a diákok. Akadtak, akik festettek is az elkészült művekre.

Nem csupán a Toldiban mutatkoztak be a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület mesterei. Az egyesület a Csoóri Sándor program egyik szakmai pályázatának keretein belül tizenegy kaposvári általános iskolában tarthatott és tart még kézműves foglalkozásokat, rendhagyó tanórákat

– mondta el Csapó Angéla szövő népi iparművész.

A csütörtöki alkalom célja az volt, hogy a diákok a gyakorlatban is kipróbálhassák azokat a mesterségeket, amikről hallanak a tanórákon. Ráadásul haza is vihették az elkészült alkotásokat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay.com

Kidobott gumiabroncsokból készülnek a menhelyi állatok fekhelyei
Névre szóló, egyedi fekhelyeket készít a brazil fiatalember.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik