Életmód

Otthagyták Londont, és egy alföldi tanyára költöztek

Gyergyószegi Ferenc
Gyergyószegi Ferenc
A fiatal pár a londoni kényelmes életet cserélte a munkás tanyasi létre.

Gyergyószegi Ferenc és Csépes Petra fiatalon úgy érezték, egy másik országban találják meg a számításaikat, hosszú évekig mindketten Londonban éltek. Az agrármérnök és az óvónő nem eredeti szakmájában helyezkedett el odakint, számos területen kipróbálták magukat mielőtt a hazaköltözés ötlete felmerült. Tizenkét év után úgy érezték, „sok” már nekik a nagyvárosi élet, nyugalomra és a természet közelségére vágytak.

Gyergyószegi Ferenc

Korábban rengeteget túráztam, sok érdekes helyen jártam, köztük egy 300 kilométeres, kutyaszános túrán át az északi sarkkörön túl. Ott sátrakban töltöttük a szó szerint fagyos éjszakákat. A sport és mozgás szerves része volt az életemnek, így nem féltem a tanyasi élet fizikai kihívásaitól, sőt, kifejezetten vártam

– mesélte a gazdálkodó a Sokszínű vidéknek.

Ferenc azt is elárulta, fontos számára a környezet és természet védelme, és ezzel együtt az egészséges táplálkozás. Úgy érzi, ezeket a jászsági tanyán sikerült elérni. A két dolog „eggyé gyúrásához” a biokert biztosítja azóta is a talajt.

Bár Petra óvónőként diplomázott, majd a fodrász képesítést is megszerezte, egyik szakmában sem dolgozott a ködös Albionban, egy alapítványnál helyezkedett el, ahol a munkatársakkal beteg gyerekeknek és családjuknak segítettek.

Mi fogadtuk és helyeztük el a családokat, tartottuk rendben a házat, intéztük az online rendeléseket, navigáltuk a szerelőt, ha elromlott valami – szóval a feladatkörünkbe tartozott minden, ami segítette a családok életét és a ház jól működését

– sorolta a fiatalasszony.

Hazaköltöztek és gazdálkodni kezdtek

Miután összeismerkedek, még Londonban, hamarosan jött számukra egy lehetőség, hogy megvásárolhassák a jászsági tanyát. Mivel mindketten úgy érezték, jól el tudnák magunkat képzelni a vidéki környezetben – és nem akartak más országban családot alapítani -, hazaköltöztek.

Jelenleg Jászfényszarutól karnyújtásnyira, a Gyurgyalagos tanyán élnek, ahol gyakorlatilag együtt dolgoznak több kisebb vállalkozásban. A covid alatt létrehoztak egy fitnesszel kapcsolatos online vállalkozást, amely főként oktatást végez.

Ez és a tanyasi biogazdaság bőven elég feladatot ad mindkettőjüknek. A gazdaságban nagyrészt zöldségeket termelnek, forgatás nélküli, komposztmulcsos módszerrel.

A vegyszermentesen előállított zöldségeket egy dobozos rendszerrel házhoz szállítjuk Budapesten, illetve a környékbeli nagyobb településekre. Ez a vállalkozás pár hete kapott igazán szárnyra és eddig hatalmas siker, ezzel együtt rengeteg munkát és kihívást is jelent, azaz ez tölti ki a napjaink nagy részét

– fogalmazott Ferenc.

Megváltozott a napok ritmusa

Sokakban a tanyasi életről egy romantikus kép él – napfény, nyugalom és madárfütty, miközben a teraszon kávézik a gazda. A városi ember arra gondolhat, hogy kiszedik a friss tojást a tyúkok alól, a friss zöldségeket pedig a kertből és minden könnyű és szépséges.

A helyzet az, hogy nálunk ezek mind megvannak, de rengeteg fizikai- és mentális kihívást kell megoldani egy-egy nap folyamán. Mi ezzel tisztában voltunk, de még így is voltak olyan pillanatok, amelyek próbára tettek mindkettőnket. Mindezek ellenére azt hiszem, a kezdeti nehézségeken már nagyrészt túl vagyunk

Londonban az élet egyszerűbb volt a fiatalok számára, a reggeli ébredés után kényelmesen elszürcsölték a kávét, elfogyasztották a reggelit, majd munka és bevásárlás következett. Estefelé jótékony testmozgás a közeli edzőteremben, este pedig egy kis „lazulás”, filmnézés.

Jászfényszarun más ritmusban telnek a napok. Hajnalban, a nappal együtt ébrednek, majd ellátják a tyúkokat és a csibéket, ellenőrzik a fóliasátrakat. Szemügyre veszik a kertet, azután jöhetnek a macskák…csak ezek után sikerül meginni a csésze feketét, és elkölteni a reggelit.

A tél sem egyszerűbb, a fűtés a tanyán nem annyiból áll, hogy feltekerik a termosztátot. A favágás és az előkészítés után a kis kályha begyújtása következik, ráadásul a nap folyamán a tüzet táplálni kell. Rengeteg dolguk van nap mint nap, 2 vállalkozást vezetnek, illetve ezzel együtt megpróbálnak időnként a családtagokkal is találkozni.

Igyekszünk csinosítani a tanyát, ez már önmagában egy teljes embert kívánna, így lassan haladunk, esténként még olykor pihenni is tudunk egy kicsit. Filmet már nem nézünk, csak nagyon-nagyon kivételes esetben, azt is csak a telefonon, ugyanis nincs tévénk…pontosabban van, csak a hazaköltözés óta nem üzemeltük be. Az igazat megvallva kicsit sem hiányzik.

Biogazdálkodást folytatnak

A Gyurgyalagos tanya a Jászságban, Jászfényszaru külterületén található. A legközelebbi tanya 1 kilométerre van, így nem zavarják egymást Ferencék a szomszédokkal. Egy régi vályogházat újítottak fel az ország egyik legjobb vályogos csapatának a segítségével. A hagyományos technikával történt minden (sártapasztás, sárgerenda), a pár nagyon elégedett azóta is a végeredménnyel.

A tanyához 2 hektárnyi terület tartozik, amelynek fele a gyümölcsös, rengeteg fajtával, bár a fákkal nem igazán marad idő foglalkozni, leginkább a seregélyek és harkályok szüretelnek.

Zöldséget nagyjából 800 négyzetméteren termesztenek jelenleg, van egy 300 négyzetméteres fóliasátor is, a többi kissé “gazos terület, de az élővilág imádja – a fiatalok pedig az élővilágot.

Forgatás nélküli, komposztmulcsos technikát használunk, egyik előnye, hogy gyomlálnunk alig kell, illetve kedvező, hogy a komposzt segíti a talajéletet, így a termesztett zöldségek szebbek és finomabbak lesznek

– mesélte a gazda.

A növényvédelem a Gyurgyalagos tanyán jobbára a megelőzésről szól. A rovarhálók mellett olyan biológiai készítményeket használnak, amelyek valamilyen gomba, vagy baktérium, esetleg fonálféreg segítségével védik meg a növényeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. A növényi kivonatok zöldtrágyaként, vagy rovarriasztóként üzemelnek. Kémia rovarölő szereket sem használnak, úgy tartják, a legfontosabb, hogy legyen holnapunk is, amihez a teljes élővilágra szükség van a jövőben.

Cél az önellátás

Huszonhét tyúk kapirgál a portán, de csak tojnak, egyikük sem végezte a fazékban, bár egyszer lehet, hogy eljön annak is az ideje. A tyúkok mellett idén kiscsibék is keltek, ők is az udvaron szaladgálnak, „nomád életet” élnek.

Amióta megvannak, nem vettünk csirkehúst üzletben, ugyanis az a filozófiánk, hogy ha itt a friss, házi csirke, akkor nem fogjuk a silányabb minőséget vásárolni. Az is szempont, hogy ha csirkehúst szeretnénk, akkor előbb szembe kell néznünk magával a jószággal, egy késsel a kézben…Így mostanában alig eszünk húst.

Hosszú távon a Gyurgyalagos tanyán az önellátás a cél, de Ferenc szerint ez egy hatalmas kihívás. Sok mindent képesek már előállítani, de attól tartanak, sosem lesz elég idő arra, hogy mindent magunknak készítsenek el. Persze, zöldséget és tojást nem vesznek már, de sok egyebet még igen.

Lassan ismét belekezdünk a kenyérsütésbe. Egyébként még Londonban – a covid alatt – szoktunk rá, ám idekint jó ideig nem volt konyhánk, sütőnk sem, így nem tudtunk kenyeret sütni. Jelenleg szerencsére már adottak a feltételek és a kovász is ott szunnyad a befőttesüvegben

– vázolta Petra.

Ferenc és Petra az öko-san megtermelt élelmiszer nagy részét a fővárosban értékesíti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy óriási az igény az egészséges biotermékekre.

Jövőre szeretnék bővíteni a biogazdaságot, hiszen számukra hasznot hoz, emellett szeretik ezt csinálni, így a két dolog szerencsésen összetalálkozott náluk. A fitnesz vállalkozásban ezekben a napokban egy tanfolyamot készítenek egy külső személlyel, a közeljövőben ez el is készül. Hamarosan elindul ez is, így továbbra sem fognak a jászsági tanyasiak unatkozni.

Nem kell elkapkodni a döntést

Ferenc szerint a vidéki, tanyasi élet valóban egy romantikus álomnak tűnik, de közel sem annyira romantikus, inkább komoly kihívást jelent.

Mielőtt bárki arra adná a fejét, hogy kiköltözzön egy tanyára, tartson komoly önvizsgálatot és bizonyosodjon meg arról, hogy valóban képes a kihívások kezelésére úgy, hogy közben boldog is! Rengeteg jó dolog van egy tanyán, de csak akkor tudja az ember a jó dolgokat élvezni, ha a kihívások nem törik össze

– figyelmeztetett a mérnök-gazdálkodó

A fiatalember szerint érdemes ellátogatni több hasonló helyre, és nagyon kikérdezni a lakókat a mindennapjaikról. Emellett fontos időt is hagyni arra, hogy megtudja azt az ember, hogy csak egy fellángolásról van szó, vagy pedig egy valós, komoly, átgondolt szándékról.

Amennyiben a döntés átgondolt, akkor kiváló döntés a költözés, viszont az elhamarkodott, nem kellően átgondolt dolgok rengeteg problémát okozhatnak.

A cikkben szereplő fotókat Gyergyószegi Ferenctől kaptuk.

Kapcsolódó
Elegük lett a mókuskerékből, Vásárosmiske határában alapított önellátó tanyát az újrakezdő család
Gyimesi Péter és Molnár Rita önellátásra törekszik Vásárosmiske határában, egy kis tanyán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik