Virágzó vidékünk

Aranyat érnek a kendermagos tyúkok a zselici varázskertben

Facebook / Zicska Szilárd
Facebook / Zicska Szilárd
Talajelőkészítés és mélymulcsozás ökos módszerekkel.

Az aktuális teendők közül az ültetések mellett a talaj előkészítése is kulcsfontosságú mozzanata az őszi kertészkedésnek. Egy Facebook bejegyzés tanúsága szerint a jó komposzt nélkülözhetetlen összetevője lehet a tyúktrágya.

Zicska Szilárd önellátással próbálkozik, bámulatos sikerekkel. Korábban már bemutattuk meseszép birtokát, ahol őshonos gyümölcsfák mellett egy élénk baromfiudvart is gondoz.

Facebook / Zicska Szilárd

A Zselic lankái között élő gyümölcsész saját facebook csoportjában rendszeresen bemutatja gazdaságának egy-egy szegletét, jó tanácsokkal szolgál a kertészkedés és az önellátó gazdálkodás iránt érdeklődőknek.

Trágyával nem keverünk komposztot, de trágyából készítek komposztot. Fontos a szén és a nitrogén aránya. Huszonnégy órás istálló almot használók erre a célra, ez ürülék, vizelet és szalma megfelelő keveréke

– sorolta Szilárd a paramétereket.

Kisfilmjének tanúsága szerint Zicska Szilárd baromfiudvarának lakói sokat segítenek a talajerő utánpótlásában. A baromfik 0,5 – 1 köbméter komposzttal és némi tojással hálálták meg az elmúlt hónapok törődését.

Az ökokertész jelenleg azzal kísérletezik, hogy a baromfiudvarból származó “érett trágyát” néhány centiméter vastagságban a mélymulcs réteg alá teríti, így gazdagítva a természetes folyamatokat.

Ha úgy érzékelem, hogy a kapott trágya túlságosan sok nitrogént ürüléket tartalmaz, akkor összekeverem száraz falevéllel. Ezután a komposztládában hagyom, nagyjából fél év alatt beérik. Ugyanezt a szalmás trágyát teszem a tyúkudvarba. A baromfi folyamatosan kapirgál, kisebb alkotó elemekre bontja, és ahogy az élet beleköltözik, táplálékot is találnak benne a tyúkok. Ezzel a megoldással hamarabb jutok kész komposzthoz

– mesélte a gazda

Zicska Szilárd egy lovardából is hozat a farmra trágyát. Ezt a megfelelő szén-nitrogén arányú istállótrágyát viszi ki a kertbe, és ebből épít mélymulcsot Gyulai Iván tanításai alapján.

Facebook / Zicska Szilárd

A híradásából azt is megtudhattuk, hogy az utcán már behordásra vár a 24 órás, lovak alól származó alom. Az újabb természetes tápanyagbombát szintén a komposzt javítására fogja felhasználni a kertbarát.

Kapcsolódó
Indul a "Kakas éve", hozzanak szerencsét a világ legszebb, legmókásabb kakasai
Csodálj meg egy kakast te is, és legyen szerencséd!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik