Kertünk-Portánk

Indul a “Kakas éve”, hozzanak szerencsét a világ legszebb, legmókásabb kakasai

Ha már egyszer kezdődik a " Kakas éve", akkor ünnepeljük a legszebb kakasokat.

2017-ben a holdnaptár szerinti kínai újév január 28-án kezdődik, ekkor váltja a majom évét a kakas éve a tűz elem minőségében.

Jó tudni

A “Kakas évében” óriási életkedv árad szét, az indulatok és az érzelmek nagy hullámokban törhetnek fel. A tűz kakas a harciasság és a bölcsesség sajátos keveréke, a kemény bírálatokat viszont az idén ne erőltessük, mert komoly dühöt és ellenérzést szülhetnek, inkább tanácsok formájában fogalmazzuk meg észrevételeinket. Ebben az évben fékeznünk kell indulatainkat és jobban átgondolni mondanivalónkat és tetteinket.

Összességében jó kilátásokkal kecsegtet az év, hiszen a kakas a világosság, a tisztaság, az ifjúság és a remény szimbóluma.  Ezt az évet alapvetően az anyagi bőség jellemzi, a világ lassú, de biztos alapokon nyugvó növekedésre számíthat. Akik készen állnak arra, hogy meglévő tudásukkal lehetőségeikből a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, azok számára a siker garantált lesz az év során.  A tűz kakas évében fordítsunk több figyelmet az egészség megőrzésére, különösen a gyulladásokból eredő szövődményekre. A kakas éve kedvező időpont a küzdősportok elkezdéséhez.

A kakasok tiszteletére bemutatunk néhány igen mesésen öltözött, valódi ébresztőórát.

Bűvölj meg egyet te is, és legyen szerencséd!

Silkie Bantam

A selyemtyúk ezen fajtája Ázsiából származik, már a középkor óta ismert. Európában főleg díszbaromfiként tartják, mivel a húsa sötétkék színű, ami a fogyasztói elvárásoknak nem felel meg. Könnyen megszelidülő, barátságos fajta.  A fejen lévő húsos bőrlebenyt, a tarajt mely a kakasok esetében nagyobb, és a fajtától függően nagyon sokféle alakú lehet.

Fotó: Aaron Jacobs
Fotó: Aaron Jacobs

Posavinai búbos

Ó, azok a mesés pom-pomok! Ez a gyönyörű pár és fajegyedei leginkább horvátországi kertekben találhatók, vagyis egy ott őshonos háziasított tyúkfajta. Ilyenek magyar viszonylatban a magyar tyúk vagy az erdélyi kopasznyakú tyúk. Elsősorban Ausztriában és Németországban kezdték el nagyobb lendülettel tenyészteni a fajtát, főleg a legstabilabb kendermagos változatban.

Fotó: Tórizs István
Fotó: Tórizs István

Frizzle

Őkelme egy frizzle! A “frizzle gén” valószínűleg Ázsiából származik, hiszen göndör tollazatáról már a 18. században voltak feljegyzések a Távol-Keleten. A faj érdekessége, hogy tollazatuk szinte, ahelyett, hogy laposan rétegződne, mint a legtöbb hagyományos csirkefaj esetében. És bár sokan külön fajtának tekintik a rojtos csirkéket, előfordulhat, hogy egy hagyományos csirkének is születnek ilyen furcsa utódai. A fotón egy lengyel fajtát láthatunk.

Fotó: Stefanie Haviv
Fotó: Stefanie Haviv

Tajtékos

Egy másik gyönyörű lengyel kakas, mely bár nem frizzle, fejkoronája egészen jól hajaz erre a fajtára. A dísztyúk eredete pontosan nem ismert, de  egy elmélet szerint az őseit a mongolok hozták Európába a középkorban. Bárhonnan is származik, csodás és mókás teremtmény, melynek méltán van sok rajongója.

Fotó: michella
Fotó: michella

Bantam

Ez a gyönyörű pasi egy klasszikus holland Bantam,  arany fajta. Micsoda elegancia és nemesi tartás! Hollandiából származik és valóban úgy néz ki, mintha egy gyönyörű festmény lenne. Ezek a fajták állítólag gyönyörű hangjukkal is csábítanak, mind emellett igazi ragaszkodód típusok. A bantam szembetűnő tulajdonsága a temperamentum, az elevenség, a harmonikusan kerek testarányok és a törpeszerűeség ( lévén törpetyúkok).

Fotó: DutchAir
Fotó: DutchAir

Ayam Cemani

A tyúkokat Ázsiában misztikum övezi, nem csak a tolla, de a fekete húsa miatt is. Színüket egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza. Nem mindannapi rítus ilyen állatot fogyasztani, bár az árát tekintve közel sem olyan egeket rengető, mint Amerikában vagy Európában. Ezen régiókban valódi luxuscikknek tekinthető elképesztő ára miatt.

Fotó: Greenfire Farms
Fotó: Greenfire Farms

Kendermagos magyar kakas

A sötét, fekete színhatású, keskeny keresztsávok váltakozó elhelyezkedése idézi elő a jellegzetes „kendermagos” színt. A kakasok színe világosabb, a tyúkoké sötétebb. Tojásaik világosbarna vagy barna színűek. Naposcsibéik sötétszürke-fekete pelyhűek, a kakascsibéknél a hastájon és a fejen világos foltokkal.

Fotó: tyúkudvar.blogspot
Fotó: tyúkudvar.blogspot

 Aranyborzas Frizzle

Egy újabb lengyel fajta, melynek tollazata olyannyira bámulatos, hogy akár még egy dáliával is vetekedhet.

Fotó: yourchickens.co.uk
Fotó: yourchickens.co.uk

Arany Főnix

A Japánban őshonos főnix, régi nevén shokoku, a hosszú farkú tyúkokhoz tartozik. A fajta fő ismertetőjegye a hosszú, karcsú, elegánsan arányos testforma. Törzse kissé csapottan tartott, hátvonala nyújtott. Gazdag tollazatú, hosszú farka feltűnő. A tollaknak nem csak hosszúaknak, de viszonylag keskenyeknek is kell lenniük, ezáltal jön létre a fácánszerű benyomás. Aki főnixet akar tartani vagy tenyészteni, igazi különlegességet választott.

phoenix_rooster_and_hen

Silkie, azaz selyemtyúk

És végül, de mégsem utolsó a sorban egy pár “szőrgombóc”, azaz a Silkie tyúkok. Tollazatuk olyan selymes és puha, mint a selyem. Több színben létezik. A tyúkok közül ez a fajta a legnyugodtabb és legbarátságosabb tyúkok közé tartozik. Hamar megszokja az emberi kezet. Engedelmes fajta.Hogy pontosan kettejük közül melyik a tyúk és melyik a kakas, arra sajnos mi sem tudjuk a választ.

Fotó: : Pet Chicken
Fotó: : Pet Chicken

És a ráadás, hippiség a javából!

Indul a “Kakas éve”, hozzanak szerencsét a világ legszebb, legmókásabb kakasai 11

 

Címlapfotó: hdwallpaperimages

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik