A kamutejfölök a legtöbb áruházban a valódi tejfölökkel egy helyen találhatók, csomagolásuk a megtévesztésig hasonlít a valódiakéra, sőt, még a nevük vége is általában „föl”, de másképp kezdődik. Valamilyen előtag+föl a nevük, és körülbelül annyi rokonság fűzi őket az igazi tejfölökhöz, mint a margarinokat és vajalternatívákat a vajhoz. Olcsóbbak ugyan a valódi tejfölöknél, ám ezentúl semmiféle előnyük nincsen. Mivel nehéz eligazodni, mi is a helyzet a kamufölökkel, zsírszegény és laktózmentes tejfölökkel, vegán tejfölökkel kapcsolatban, melyik micsoda valójában, szakértővel járt utána a kérdésnek a Telex.
Az igazi, krémes, zsíros, savanykás tejföl, a magyar konyha egyik legfontosabb kiegészítője, ami az ételeinket finomabbá teszi, így méltán az egyik legnépszerűbb termék hazánkban.
Az igazi tejföl két alapanyagból áll: tejszínből és baktérium-kultúrából. A tejföl ugyanis nem több, mint savanyú tejszín. A hagyományos paraszti tejföl úgy készül, hogy elkezdik altatni a tejet, ami felfölöződik, és közben elkezdenek dolgozni a tejsav baktériumok, savanyodik is. Ha egyszerűen aludttejet csinálunk otthon, tehát szobahőn hagyjuk állni a tejet, majd pár nap múlva leszedjük a tetejét, azt a sárgás színű, krémes dolgot, az a tejföl.
– magyarázta el a portál megkeresésére Reményik Kálmán, a Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtmestere.
Ez a folyamat a kézműves gyártásban úgy működik, hogy a tejszínt szeparálják a tejből, valamilyen kultúrával beoltják, ami így egy nap alatt besavanyodik. Amikor lehűl, akkor lesz olyan sűrű és krémes állaga, amit tejfölként ismerünk. A tejföl kizárólag állati alapanyagból készül.
Az ipari tejfölök annyiban különböznek a kis műhelyekben készültektől, hogy homogénezik a tejfölöket, de a szakember szerint homogénezés nélkül is lehet krémes tejfölt gyártani.
A boltokban a tejfölszerűségeket -föl utótaggal ellátott különféle neveken találjuk. A dobozon található feliratok szerint általában pálmazsírból vagy kókuszzsírból, valamint tejkultúrából, tejfehérje-koncentrátumból vagy tejsavbaktérium színtenyészetből állnak. Míg az ipari tejfölök kilónként 1000-2000 forint közötti áron kaphatók, a tejfölimitátumok sem jelentős mértékben olcsóbbak. A műtejföl vásárláson megfogott spórolás tehát nem jelentős, ebből az összegből egy rágó vagy kifli sem jön ki.
A lényegi különbség, hogy a tejfölimitátumok nem csak állati alapanyagokból készülnek, hanem növényiből is. Ezek is tejalapú készítmények, de növényi zsírokat adnak hozzájuk, egyszerűen azért, mert ezek olcsóbbak
– részletezte Reményik Kálmán.
A doboz kibontásának pillanatában látszódik a valódi tejföl és műtejfölt közötti különbség. Az utóbbi színe fehérebb, ha belekanalazunk, törik, szaga és íze minimális.
Gyakran indokolják ezeknek a műtejfölöknek a létjogosultságát azzal, hogy ezeket tejérzékenyek is fogyaszthatják. A valódi tejszíneknek, tejfölöknek nagyon magas a laktóztartalma, a műtejfölöké jóval alacsonyabb. Ezért lehetséges, hogy tejérzékenyek jobban meg tudják emészteni, de mivel ezek a termékek mégsem egészen tejmentesek, nem jelentenek tökéletes megoldást ételintolerancia esetén sem. Az egyetlen minden tejszármazéktól mentes alternatíva a vegán tejföl.