A csoki hasonló függőséget okoz, mint a cigaretta

A csokoládéevők egy részénél jellemző a fogyasztás feletti kontroll elvesztése.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (csokoládé, keksz, üdítő, hot dog, chips stb.) ugyanolyan függőséget alakíthatnak ki, mint a dohánytermékek ― írja a Rizikometer élelmiszeripari trendekkel, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó oldal a Food Ingredients First cikkére hivatkozva.

Az amerikai tanulmány szerzői szerint a cigarettához hasonlóan a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek is erős késztetést, vágyat váltanak ki, hangulatmódosító hatásuk van és jutalmazó szerepet töltenek be.

Felmérésük szerint a felnőttek 14%-ánál, a gyerekeknek pedig 12%-ánál figyelhető meg az a függőséget mutató étkezési viselkedéstípus, amelyre jellemző a fogyasztás feletti kontroll elvesztése, az erős sóvárgás, a csökkentés képtelensége és a negatív következmények ellenére történő folyamatos bevitel.

Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azon élelmiszereket, melyek az élelmiszerboltok polcaira kerülésük előtt olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes állapotuk. Ilyen módosítás lehet a mosás, feldarabolás, főzés, pasztörizálás, fagyasztás, szárítás, csomagolás, tartósítószerekkel, fűszerekkel, ízfokozókkal, cukorral, zsírokkal vagy egyéb táplálékkiegészítőkkel történő dúsítás – vagy egyéb konyhatechnikai- és élelmiszeripari eljárások.

A nyugati típusú étrend jelentős részét a feldolgozott élelmiszerek teszik ki, ami kapcsolatba hozható egyes krónikus – más néven civilizációs – betegségek kialakulásával is, így például a magasvérnyomás betegséggel, cukorbetegséggel, elhízással, illetve a daganatos megbetegedésekkel.

Az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Társaság (Academy of Nutrition and Dietetics) az alábbi kategóriák szerint csoportosítja a feldolgozott élelmiszereket.

Kapcsolódó
Megehető a kicsit penészes élelmiszer?
Elegendő, ha levágjuk a penészes részt?