Otthon készült

Így őrizhetjük meg télen a gyümölcsökben rejlő vitaminokat

pixabay
pixabay
Az ősz szerencsére rengeteg ízletes, vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal teli gyümölcsökkel kényeztet minket, melyekből ínycsiklandozó befőtt, lekvár készíthető vagy akár aszalva is eltehetjük a teli hónapokra.

Az őszi-téli időszakban különösen nagy igénye van a szervezetünknek a vitaminokra és az ásványi anyagokra, ezek híján könnyedén válhatunk mindenféle vírus áldozataivá. Az immunrendszer ideális működéséhez és a jó közérzethez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk be vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. Amikor pedig beköszönt a hidegebb időjárás még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk szervezetünk és egészségünk védelmére. Az ősz szerencsére rengeteg ízletes, vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal teli gyümölcsökkel kényeztet minket, melyekből ínycsiklandozó befőtt, lekvár készíthető vagy akár aszalva is eltehetjük a teli hónapokra.

A Teol cikke segítségével most megmutatjuk, hogyan tudjuk megőrizni a gyümölcsökben rejlő vitaminokat a téli hónapokra is.

Házi lekvárok az asztalon

A lekvár hosszú ideig eláll, rost- és víztartalma pedig segíti az emésztést. Ha házi lekvárkészítésre adjuk a fejünket, már a bevásárlásnál érdemes odafigyelnünk a részletekre, ugyanis minél érettebb a gyümölcs, annál ízletesebb lesz a készítmény. A kedvezőbb árú gyümölcsprésekkel kényelmesen, az egész konyha összemaszatolása nélkül dolgozhatjuk fel a gyümölcsöket, ami után már csak a főzés és az eltárolás feladatai hárulnak ránk.

A nyár végi, őszi időszak csodás ajándéka a szilva. Nem csak nyersen finom, hanem akár lekvárként eltéve is élvezhetjük sajátos ízvilágát egész évben. Természetesen sok olyan gyógyhatása is ismert, amiért vétek lenne kihagynia bárkinek is az étlapjáról.

pixabay

Tippek a lekvárkészítéshez

  • Főzés közben ellenőrizd rendszeresen a lekvár állagát. Ha lassan folyik vissza a fazékba, akkor már majdnem készen vagy.
  • Válogasd át alaposan a gyümölcsöket. A túlérett gyümölcsnek alacsony a savassága, és nem tartalmaz elég pektint a megfelelő zselésedéshez. Fennáll annak a veszélye is, hogy a későbbiekben a túlérett gyümölcs erjedni kezd az üvegekben.
  • Adj egy kis citromlevet a lekvárhoz. Ha a lekvár állaga kissé folyósnak tűnik, egy kis citromlével savat tudsz adni hozzá, ami segíti a megszilárdulását.
  • Hideg tányér-teszt. Mielőtt elkezded főzni a lekvárt, tegyél egy tányért a fagyasztóba. Ha úgy gondolod, hogy a lekvár már készen van, tegyen belőle egy kanállal a jéghideg tányér közepére. Tedd vissza a tányért a fagyasztóba két-három percre, majd vedd ki és dugd bele az ujjadat a lekvárba. Ha a tetején ráncosodik, akkor kész.

Befőttkészítés

A vitaminok megőrzésének egy másik módszere a befőttkészítés. Nem véletlen, hogy befőttet már a dédnagymamáink is készítettek, hiszen így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. A hagyományos eljárás lényege, hogy a gyümölcsöket és az egyéb hozzávalókat kíméletesen, kisebb befőttesüvegekben, egy nagy lábasba helyezve, vákuum alatt főzzük, így azok jobban megőrzik vitamintartalmukat. A vízfürdő után pedig a befőtteket dunsztoljuk, azaz takaróval bélelt dobozban hagyjuk lassan kihűlni. Ma már könnyebbé is lehet varázsolni a befőzést azoknak akiknek az ideje nem engedi meg, hogy hosszú időt töltsenek a konyhában. A elektronikai üzletekben kapható befőző edény vagy lassúfőző. Ezek nemesacél burkolatuknak köszönhetően könnyen tisztíthatók, és akár forralt bort, teát, egyéb forró italt is készíthetünk bennük.

pixabay

3 tipp befőzéshez

  • Csakis kifogástalan minőségű gyümölcsöt és zöldséget tegyünk el. Túlérett, ütődött, fonnyadt, penészes, netán erjedésnek indult darabok nem kerülhetnek a befőttesüvegbe.
  • Nagyon fontos befőzési aranyszabály, hogy a munka megkezdése előtt minden eszközt mossunk patyolattisztára, mert akár egy parányi szennyeződéstől megpenészedhet vagy megromolhat, amit elteszünk. A profik azt tanácsolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzzük ki 101-15 perc alatt annyi ecetes vízben, amennyi ellepi.
  • Az elkészült befőtteket hűvös és sötét helyen tároljuk, ne érje őket közvetlen napfény! Ha így teszünk, hosszú ideig megőrzik a minőségüket.

Fagyasztott finomságok

Amennyiben eredeti formájukban szeretnénk tartósítani a gyümölcsöket, a fagyasztás a legjobb lehetőség. A módszer plusz pozitívuma, hogy a vitaminok nagy mennyiségben megmaradnak bennük, kellő odafigyeléssel pedig teljes egészében megóvhatjuk a gyümölcsök ízét és színét is. Ehhez érdemes kiválogatni az ép terméseket, megtisztítani és hagyni megszáradni őket, majd a szükségtelen részeket eltávolítani. Kisebb adagokra osszuk fel és tegyük el őket műanyag zacskóba vagy kis méretű tárolóedénybe. Hasznos lehet a vákuumcsomagoló használata, hiszen így megóvhatjuk az értékes gyümölcsöt a csomagolásban maradt levegő okozta károsodástól is.

pixabay

Fagyasztási tippek

  • Ha a gyümölcsöt cukros vagy sós vízbe mártod fagyasztás előtt, jobban megőrzi a színét, és elkerülhető a felületén kialakuló fagyási sérülés, elszíneződés.
  • Ha szeretnéd előre kinyerni a gyümölcs levét, cukrozd be azokat éjszakára, és miután lecsöpögtetted a levét csak azután fagyaszd le az adagokat.  A gyümölcsöt lefagyaszthatod frissen, gyümölcs szirupban, saját levében vagy más gyümölcs levében. A fagyasztott keverékekkel időt spórolhatsz a felhasználáskor. A fagyasztott levekkel és szorbetekkel helyet spórolhatsz és még több gyümölcsöt építhetsz be az étrendedbe.
  • A csonthéjas gyümölcsöt mindig magozd ki fagyasztás előtt, mert különben átveszi a mag kesernyés ízét. A legtöbb gyümölcs héját egyszerűbb fagyasztás után eltávolítani, még mielőtt felolvad. Egyszerűen tedd a gyümölcsöt forró víz alá, így a héja könnyen lejön, még mielőtt a gyümölcs belseje teljesen felolvadna.

Aszalás, a legősibb módszer

Nem kell hozzá tartósítószer, segédanyag, cukor, tároló edény, csupán meleg, amelyet évezredeken át a napfény szolgáltatott. Az aszalás a tartósítás legegészségesebb módja, ráadásul így télen sem kell lemondanunk a nyári, őszi kedvenceinkről, más formában, de ugyanolyan isteni nassolnivaló lehet belőlük. A boltokban borsos összegekért árulják az aszalványokat, holott ezeket otthon is könnyen elkészíthetjük például szilvából vagy fügéből. Mindig egészséges gyümölcsöt válasszunk, így a romlási folyamat elkerülhető az eljárás során. Alaposan mossuk meg őket, de az áztatást kerüljük, hogy a szövetek ne szívjanak fel felesleges vizet. A könnyebb aszalhatóság érdekében a nagyobb, lédús gyümölcsöket vágjuk kisebb karikákra és figyeljünk arra, hogy egyforma vastagságúak legyenek. Az elektromos aszalógépek kiváló megoldást nyújtanak, mert könnyen beállítható rajtuk az optimális hőmérséklet és az időjárásváltozás sem okoz problémát.

pixabay

Ahhoz, hogy ez sikerüljön az aszalás, a következő tényezőknek kell teljesülnie:

  • alacsony páratartalom
  • alacsony hőforrás
  • jó szellőzés
Kapcsolódó
Így tároljuk az ősszel érő gyümölcsöket és zöldségeket
Egész télen át élvezni tudjuk majd a frissességüket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik