Életmód

Így tároljuk az ősszel érő gyümölcsöket és zöldségeket

pixabay
pixabay
Egész télen át élvezni tudjuk majd a frissességüket.

Az ősz különleges évszak. Utánozhatatlan színekkel és termések sokaságával kényeztet el mindenkit. Az erdők ösvényein számos bokor rejti értékes és finom gyümölcsét, de nem csak odakint a természetben dúskálhatunk az ínycsiklandozó csemegék bőségében, hanem a saját kertünkben is.

Az ilyenkor érő gyümölcsök és zöldségek gazdag ízekkel és aromákkal büszkélkednek. Ami pedig még fontosabb, hogy rengeteg, nélkülözhetetlen vitamint is tartalmaznak, ami szükséges az őszi és téli hónapok alatt az egészségünk megóvása érdekében. Az alma, a körte, a dió, a szőlő, a sütőtök és a csipkebogyó, kökény, vadszeder, szelídgesztenye csak néhány példa az őszi termések sokféleségéből.

Ezeket a terméseket nem csak frissen tudjuk fogyasztani, hanem a legtöbbjük tárolásra is alkalmas. Az Agrároldal cikke segítségével most megmutatjuk, hogy az őszi finomságok épségét, zamatát, hogyan tudjuk megőrizni, hogy az előttünk álló időszakban se kelljen nélkülözni a zöldségeket és a gyümölcsöket.

pixabay

Alma és körte tárolása ősszel
Ezek az őszi gyümölcsök hosszú ideig frissen tarthatók megfelelő tárolás mellett. A legjobb, ha választasz egy hűvös, sötét helyet, például egy pincét vagy hűtőszekrényt. Az éretlen, hibátlan gyümölcsöket válaszd ki, és tárold őket egy olyan dobozban vagy kosárban, amely szellőzést biztosít. Fontos, hogy ne keverjük az érett és az éretlen gyümölcsöket, mert az érett gyümölcsök könnyen gyorsítják az érési folyamatot.

Szőlő őszi tárolása
A szőlőt fürtökben érdemes tárolni. Helyezd őket egy hűvös, párás helyre, például egy pincébe vagy egy kamrába. Ne mossuk meg előre a szőlőt, mivel a nedvesség hozzájárulhat a rothadáshoz.

Dió tárolása ősszel
A dió egészben vagy héjastól is megőrizhető. A diók nedvességérzékenyek, így száraz és hűvös helyen kell őket tárolni, például egy pincében vagy hűtőszekrény alsó polcán. Ne hagyd őket napfénynek kitett helyen, és rendszeresen ellenőrizd, hogy nincsenek-e rossz vagy penészes példányok közöttük.

pixabay

Csipkebogyó tárolása
A csipkebogyó rendkívül gazdag C-vitaminban és más antioxidánsokban. Ennek a gyümölcsnek az előnyeit megőrizheted, ha megfelelően tárolod. Először is, szedj össze érett csipkebogyót, majd hámozd meg őket. A csipkebogyókat alacsony hőmérsékleten száríthatod meg vagy használhatod fagyasztózsákokban, hogy hosszú távon is élvezhesd jótékony hatásukat.

Leveles zöldségek tárolási a hidegebb hónapokban
Az őszi káposztaféléket és spenótot hűvös, sötét helyen tárold. A hűtőszekrény alsó polcán vagy egy hűvös pincében megtalálhatják otthonukat. Ügyelj arra, hogy ne tárold túl sokáig, mert ezek a zöldségek hajlamosak az elfonnyadásra.

Sütőtök tárolása praktikusan 
A sütőtököt száraz és hűvös helyen, például egy pincében vagy kamrában tárold. Ha feldarabolva és lefagyasztva tárolod, hosszú ideig megőrizheti frissességét, és készen áll a téli sütőtökös ételek elkészítéséhez.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik