Otthon készült

Otthonunk gyönyörű díszei a szárított virágok

pixabay
pixabay
Hogyan szárítsunk virágokat ősszel?

Az ősz kicsit szomorkás, de egyben vigasságos évszakunk is. Szomorú, hisz a búcsúzás, elmúlás időszaka. A nyár elmúltával a természet pihenni készül, a növények elszáradnak és magokat érlelnek, a fák lehullajtják elsárgult lombjukat, vándor madaraink útra kélnek. Az őszi napsugarak szívet-lelket átmelegítő ereje elmúltával, az ember is több időt tölt az otthona melegében.

Azonban nem csak búcsúzunk, hanem ünnepelünk is. Az ősz páratlan szépségét, a bőséges termést. A napsugarak érlelő ízét, a nedves föld illatát, az újbor zamatát. Nem csoda hát, hogy a szüreti bálok, vigasságok is ősszel vannak, melyek a vidéki élet talán legnagyobb ünnepének számítanak. Ősszel a természet átalakulását mi is követhetjük otthonunk díszítésével.

Hogyan szárítsuk ki a virágokat őszre? Erre a kérdésre az Agrároldal segít választ találni.

A virágok szárításának legjobb módja, ha fejjel lefelé felakasztjuk őket valamilyen madzaggal.

Készíts kis kötegeket néhány virágból, kösd össze őket a levágott száruk végéhez közel, és akaszd fel jól megvilágított helyre, ahol jó levegő kering. Körülbelül egy hét múlva a szárított virágok csodálatos választéka marad, amely örökre megmarad anélkül, hogy elhervadna. Távolítsd el a szálakat, és tetszés szerint rendezd el a virágokat, ügyelve arra, hogy ne törd el finom leveleiket és szárukat. Próbáld meg a legmagasabb virágokat és füveket a csokor közepére vagy hátuljára helyezni.

Milyen virágokat szárítsak meg őszre?

Nem minden virág ideális szárított csokorba, mivel a szirmuk túl finom lehet, és szétesik. Mások egészen jól bírják, és lenyűgözően néznek ki, miután színük enyhén elhalványul, és krémesebb, lágyabb tónusúvá vált. Mutatunk néhány tippet, hogy milyen virágok tökéletesek a szárításhoz!

Hortenzia

Ezek a színes virágok terjedelmes fürtjei rendkívül népszerűek a friss csokrok készítéséhez, különösen esküvők és rendezvények alkalmával. Jó hír, hogy szárítva is ugyanolyan szépek. Frissen általában inkább cukorka színű pasztell tónusúak. Száradás után azonban lágy, gyönyörű meleg árnyalatot kapnak.

Pampafű

Ez a különleges díszfű mindenhol szerepet kap, ha díszítésről van szó. Önmagukban is, csinos vázában is stílusos megjelenést kölcsönöznek, de más szárított virágokkal keverve is nagyon hangulatos látványt keltenek.

Eukaliptusz

Nem lehet betelni ennek a gyönyörű lombozatú növénynek a nyugtató illatával és szürkés-zöld színével. A kerek levelek a magas szárak mentén nőnek fel, fantasztikus vizuális kontrasztot hozva a vegyes elrendezésekhez. Nagyon vonzóak, ha koszorúkba fonják az őszi és téli dekorációhoz.

Celózia

Ennek a feltűnő egynyárinak a jellegzetes virágai bársonyosak és kis gyertyaláng alakúak. Gyakorlatilag neon színűek, amíg frissek, többek között bíbor, arany, narancs, piros és mélylila színnel vonzzák a tekintetet. Szárítás után a virágzata gazdagabb tónusúvá válik.

Sóvirág

A sóvirág egynyári növény. Júliustól októberig virágzik. A meleg, napos helyet kedveli. Virágai vágott virágnak is alkalmasak, és jól szárítható. A kerti sóvirág sok napfényt igényel. Néhány órás árnyék is jelentősen csökkentheti a virágképződést. Homokos, jó vízáteresztő talajt kíván. A jó vízelvezetés nagyon fontos, különben könnyen elrohad a növény. Sok színárnyalatban fordulnak elő a fehértől a sárgán át a rózsa-színűig, a levendulaszínűig, a kékig és a bíborszínűig.

Szalmarózsa (szalmavirág)

A kertben nevelhető dísznövények között az egyik legfontosabb szárazvirág. Szép virágai csokrokban, koszorúkban vagy kitűzőként is üdítően hatnak. Legkedveltebb dísznövényeink egyike. A szalmavirág az örök élet szimbóluma. Szárított virágaiban télen is gyönyörködhetünk, sőt különféle füvekkel vagy örökzöld ágakkal díszítve gyönyörű csokrokat, koszorúkat vagy kitűzőket készíthetünk belőlük. A szalmavirág (szalmarózsa) virágzási időszaka július közepén kezdődik, és késő őszig tart. A szalmavirágnak sok színváltozata ismert, de a piros és sárga a legelterjedtebb. A virágoknak alig van illatuk.

A szárítás során egy-egy csokorba 10-15 szál virágot kössünk. A csokrot akasszuk fejjel lefelé egy meleg helyre. Néha ellenőrizzük, hogy az összekötött szárak nem penészednek-e. Ha a csokrot a levegő nem tudja egyenletesen átjárni, rendszeresen forgassuk meg.

A szárításra szánt virágokat, ha a kertből szedjük, soha ne gyűjtsük esős vagy párás időben, mert akkor nem szárad megfelelően. Egy hónapos száradási idő után a virágokat válogassuk szét. Csak azokat hagyjuk meg, amelyek szépen megszáradtak és megőrizték eredeti színűket. A szárított virágokból szép, tartós díszeket készíthetünk.

Kapcsolódó
Lilába borította az alföldi pusztát a sóvirág
Nemsokára egy másik sótűrő növény, a sziki őszirózsa is tömegesen megjelenik majd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik