Kertünk-Portánk

Így óvjuk a sünöket az őszi kerti munkák idején

Pixabay
Pixabay
Az őszi kerti munkákkal óhatatlanul is veszélyeztethetjük a téli álomra húzódó sünöket, de a megfelelő óvintézkedéssel a minimális szintre csökkenthetjük az állatok megzavarását.

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken.

Fontos, hogy amikor elszállítjuk ezeket a növényi halmokat, vegyük figyelembe az esetleg alattuk megbúvó sünöket. Ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül.

Soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

Kapcsolódó
Félalbínó sünmamát mentettek Szegeden
Hófehér sünmamát és kölykeit a vadasparkban ápolják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik