Mozaik

Ha bogyós gyümölcsöket eszünk, lassabban öregszünk

pixabay
pixabay
Több tanulmány is kimutatta, hogy a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham kockázatát és segíti memóriát is.

A bogyós gyümölcsök, mint a a szamóca, az áfonya és a szeder számos táplálkozási előnyük mellett káliumot, magnéziumot, C- és K-vitamint, valamint rostot is tartalmaznak. Alacsony a kalóriatartalmuk és viszonylag kevés bennük a természetes cukor, ezzel ellentétben prebiotikumok találhatók meg bennük, amelyek segítenek az egészséges bélbaktériumok táplálásában – írta meg cikkében a Magyar Mezőgazdaság.

Számos előnyük az antociánoknak (vegyületek, amelyek számos gyümölcs és zöldség piros, lila és kék színét adják) tulajdonítható.

Az áfonya heti háromszori fogyasztása segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy tanulmány szerint. Egy kutatás során, ahol a résztvevőket 24 éven keresztül nyomon követték megállapították, hogy azok, akik rendszeresen ettek magas antocián tartalmú élelmiszereket – főként áfonyát és epret –, kevésbé híztak, mint azok, akik ritkán fogyasztották ezeket.

A Circulation című folyóiratban közzétett, több mint 90 ezer nő bevonásával készült másik tanulmány szerint azoknál, akik 18 éven keresztül hetente több mint háromszor fogyasztották ezeket a bogyós gyümölcsöket, 34 százalékkal kisebb volt a szívroham kockázata, mint azoknál, akik havonta egyszer vagy ritkábban ettek.

Egy 2019-es tanulmány szerint pedig napi közel 240 gramm áfonyának a fogyasztása hat hónapon keresztül javította a szív-egészségügyi mutatókat a metabolikus szindrómában szenvedő túlsúlyos és elhízott felnőtteknél. (Ez az állapot növeli a szívproblémák és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.) Az áfonya rendszeres fogyasztása bizonyítottan segít csökkenteni a szisztolés vérnyomást is.

Átlagosan úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik több bogyós gyümölcsöt esznek, egy kicsit tovább élnek

— mondja Eric Rimm, a Harvard T.H. Chan School of Public Health epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora, aki azt javasolja, hogy naponta közel 240 gramm bogyós gyümölcsöt fogyasszunk, hogy élvezhessük a jótékony hatásait.

Barbara Shukitt-Hale, a bostoni Tufts Egyetem neurológus kutatója szerint az áfonya, a szamóca és a málna hatékony élelmiszerek a tanulás és a memória szempontjából is. Egy 70 éves és idősebb nők körében végzett 20 éves harvardi tanulmány szerint a hetente legalább egyszeri áfonya vagy hetente legalább kétszeri szamócafogyasztás akár két és fél évvel is késleltetheti a kognitív öregedést.

Shukitt-Hale kutatásában pedig azok az idősebb férfiak és nők, akik három hónapon keresztül naponta 240 grammnyi friss áfonyának megfelelő mennyiséget fogyasztottak, jobban teljesítettek a tanulási és memóriateszteken, mint azok, akik placebót kaptak. A folyamatban lévő kutatások szerint a szamóca és a málna is hasonló előnyökkel járhat.

Kapcsolódó
Családi kincs Niki áfonyakertje Zalában
Niki nagy álma, hogy egyszer kis szülőfalujában is létrehoz egy áfonyakertet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik