Kertünk-Portánk

Családi kincs Niki áfonyakertje Zalában

Niki nagy álma, hogy egyszer kis szülőfalujában is létrehoz egy áfonyakertet.

Mindannyian tudjuk, hogy az áfonya igazi csodabogyó, aminek a fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, segít a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben, segíti az agyműködést és lassítja az öregedési folyamatokat. És a sort folytathatnánk még.

Tudta ezeket az 5 évvel ezelőtt Borsod-Abaúj -Zemplén megyéből a Zala megyei Rédicsre költöző Szabó Mária Nikoletta is, mikor költözése után elkezdett foglalkozni az áfonyával.

Szabó Mária Nikoletta

A törzsállomány kezdetben csupán néhány bokor volt, de Niki és párja egy év alatt 300 bokrot vásároltak az ország különböző pontjairól.

Hobbinak indult, de az első szüret után eldöntöttem, az áfonyával szeretnék dolgozni, csak jóval nagyobb mennyiségben. Vásároltam egy telket, ahol elkészült az első áfonyakertem. Őstermelőként kezdtem vele foglalkozni

– árulta el Niki.

Ebbe a kertbe 800 különböző korú áfonyabokor került, konténeres termesztésben. 3 év után idén elkészült a második kert is, 500 bokorral.

Galéria
Szabó Mária Nikoletta

Az áfonyáról sokan azt gondolják hogy nagyon nehéz termeszteni, pedig ez nem igaz. A növény csak a savanyú tőzegben marad meg, ebből is csak a 3.5-4.5 p.H értékűben. Teljesen mindegy, hogy edénybe vagy szabad földbe ültetjük a növényt, ez a tőzeg kell neki

– árulta el a gazda, aki hozzátette, az országban bárhol lehet termeszteni, mert az áfonyának tökéletesen megfelel az éghajlatunk.

Kedveli a napos helyet, de a félárnyékos helyen is jól érzi magát. A növény virágzáskor érzékeny a késői fagyra, ekkor vigyázni kell rá, télen viszont -25 fokig fagytűrő.

Öntözni csak eső vagy kútvízzel szoktunk, mert a csapvizet nem bírja növény

– árult el egy apró titkot Niki, aki mesélt a munkálatokról is.

Galéria
Szabó Mária Nikoletta

Nagy szemű, édesebb fajta áfonyát tartunk, és néhány apróbb szemű fajtát is. A bokrokat tavasszal megmetsszük, júniustól augusztusig pedig szüretelünk. Ősszel alaposan kitakarítjuk a bokrokat, felkészítjük őket a téli vegetációra, ezután a tél folyamán már nincs velük dolog. Mi nem tároljuk az áfonyát, mert olyan nagy rá a kereslet, hogy minden szüretkor már aznap frissen kerül a gyümölcs a vásárlókhoz

– mondta a hölgy, akitől azt is megtudtuk, hogy a nagyobb szemű gyümölcsöt étkezéshez, tortákhoz vásárolják az emberek, míg a kisebb szemű áfonyákból többnyire lekvár készül, de lehet fagyasztani vagy aszalni is.

Köztudott, hogy a gyümölcs nagyon sok antioxidánst tartalmaz, és szinte minden betegségre ajánlott. Nem csak finom, de nagyon egészséges is, ezért ajánlom mindenkinek a fogyasztását. Mikor elkezdtem foglalkozni a gyümölccsel sokan kérdezgettek, mit kell tudni a gyümölcsről, hogyan kell otthon tartani, gondozni, így létrehoztam egy Facebook oldalt, a Niki Áfonyakertjét

– mondta el a gazda, aki a Facebook oldalon rendszeresen leírja a saját tapasztalatait, válaszol a kérdésekre, tanácsot ad, informál.

A jelzések pozitívak, Niki pedig örömmel tapasztalja, hogy egyre többen mernek próbálkozni, és sokan nevelnek saját bokrot otthon.

Galéria
Szabó Mária Nikoletta

Jelenleg két kertem van, és bevallom, nem is tervezek további bővítést. Az 1300 bokor az a mennyiség, amit át tudok látni és úgy gondozni őket, hogy ne menjen a termés minőségére. A kerteket ketten gondozzuk a lányommal, aki szinte már mindent ugyanúgy tud, ahogy én

– mondta még el az Áfonyakert tulajdonosa, akinek, bár a bokrok számát nem akarja növelni, vannak tervei, álmai a jövőre nézve.

Itt nyugaton már elég elterjedt az áfonya, viszont ezt Kelet-Magyarországról nem mondhatom el. Nagyon szeretném, ha az én kis szülőfalumban, Karcsán is lenne egy ilyen kert. Már dolgozom a megvalósításán

– árulta el Niki.

Kapcsolódó
Javítja a memóriát és a szívet is védi az ezerarcú áfonya
Az áfonya igazi szuperbogyó, fogyasztása megszámlálhatatlan előnnyel jár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik