Életmód

A tejtermékek gátolják az áfonya jótékony hatását

Az áfonya egyre kedveltebb gyümölcs nálunk is, kiskertekben is termesztik, a piacon is kapható már, igaz, az ára még mindig borsosnak mondható.

Az édes, finom bogyós gyümölcs kalóriatartalma alacsony, így a diétás étkezésbe is jól beilleszthető. Nem mellékesen pedig tele van antioxidánsokkal, mikrotápanyagokkal. Napi 100 gramm áfonya elfogyasztása javítja a látást és a memóriát, segíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, valamint az öregedést is lassítja.

A bogyós gyümölcsök közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel, felülmúlja a vörösáfonya, a málna, az eper, vagy a szilva antioxidáns tulajdonságait. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C- vitamin, E-vitamin, ferulasav.

Antioxidáns hatása miatt a fekete áfonya remek hatással van a bőrre, a kollagén-mátrix egészségét támogatja azáltal, hogy semlegesíti a szabadgyököket. Ennek következtében megelőzi a ráncok képződését és a bőr öregedését, hatásos a cellulitisz elleni harcban is. Antocián-tartalma a bőrzúzódásokra hajlamos személyeknek segít a megelőzésben és a gyorsabb gyógyulásban.

Viszont a szakirodalom szerint – többek között a Free Radical Biology and Medicine című lapban publikált kísérlet is ezt igazolta – az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert a gyümölcs elveszíti jótékony hatását.

 A vér antioxidáns-tartalma megváltozik, ha az áfonyát tejtermékkel fogyasztjuk. Önkéntesek megettek 200 g áfonyát és megittak rá 200 ml vizet vagy tejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd rendszeresen az emésztési folyamat során. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentrációja, akik viszont tejjel fogyasztották el a gyümölcsöt, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, de csökkent ez a két anyag a vérükben.

Ferulasav és kávésav

A ferulasav a természetben előforduló antioxidáns vegyület. Erősíti a növényi sejtfalat, védi a növényt a fertőzéstől és a túlzott napfénytől. Legnagyobb mennyiségben a gabonafélékben található meg, de az áfonya is sokat tartalmaz belőle. Gyakori alkotórésze öregedés elleni, koleszterin- és vérzsírcsökkentő étrendkiegészítőknek, menopauza okozta hőhullám elleni készítményeknek.

A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy korábbi másik kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegeneratív betegséget akadályozzon meg. Az áfonyában található ferulasav és kávésav felelős ennek a gyümölcsnek a tanulási és kognitív képességek javulásában mutatott hatásáért.

2008 augusztusában a Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, amely szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint az Alzheimer kór – írja az Édenkert magazin.

Az áfonya egyéb jótékony hatásai:

Véd a vastagbélrák ellen
A fekete áfonya egyik fő összetevője segít a vastagbélrák megelőzésében. 9 vastagbélrákos patkánynak kiegyensúlyozott étrend mellett Adtak ebből az összetevőből, 9 másik vastagbélrákkal megbetegedett patkányt pedig kiegyensúlyozott értrenden tartottak, a hatóanyag nélkül. 8 hetes kísérleti periódust követően az áfonya kivonatot fogyasztó patkányoknál 57%-ban csökkent a vastagbélen található daganatok száma, szemben a kotrollcsoporttal.

Húgyúti fertőzések ellen
Az áfonyafélék, beleértve a fekete áfonyát is, a húgyúti fertőzésben szenvedő betegek számára igen hatékony kiegészítő lehet. Egy New Jersey-ben található kutató központban úgy találták, hogy a fekete áfonyának a tőzegáfonyához hasonló visszatérő húgyúti fertőzést megelőző hatása van, a magas flavonoidtartalmának köszönhetően, ami megakadályozza, hogy a baktérium a húgyhólyag felszínéhez tapadjon. Ennek következtében a fertőzésért leggyakrabban felelős E. coli baktérium már a vizeleten keresztül távozik, mielőtt fertőzést okozhatna.

Gyulladásgátló hatás és egészséges érfalak
Az antociánok, azok a növényi anyagok, amelyek a fekete áfonya az ízét és intenzív színét köszönheti. Ezek erős gyulladásellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes tudósok szerint az antociánok nagyobb gyulladásgátló hatással bírnak, mint az aszpirin.

A visszértágulat kezelésére is hatásos, javítja a szervezet kollagénfelépítését, az érfalak sérült fehérjéinek a gyógyulását, valamint jó hatással van az érrendszer általános állapotára is.

“A látás gyümölcse”
Számos, Európában lefolytatott kutatás dokumentálta, hogy a feketeáfonya kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését, és segíti a szem hozzászokását a sötétéséghez. Ezen jótékony hatások a magas antocián-tartalmának köszönhető. Más tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztés elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt “a látás gyümölcsének” is nevezik – írja a Vitaking.

Tehát amennyiben az áfonyát kimagasló antioxidáns értéke miatt kívánjuk fogyasztani, soha ne keverjük tejtermékekkel. Egyéb fehérjével való keverése sem ajánlott, várjunk a gyümölcs elfogyasztása előtt vagy után is egy-két órát legalább. Persze, ha elsődleges szempont az, hogy finom áfonyás ételt együnk, fogyaszthatjuk tejtermékkel, káros hatással semmiképp nem lesz az egészségünkre.

Tepsiben sült áfonyás palacsinta ráérős reggelikhez
Bármelyik főétkezéshez kiváló desszertként.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik