Virágzó vidékünk

Virágritkaság bontogatja szirmait a Mecsekben

Makai Balázs
Makai Balázs
Egyben világritkaság is: becslések szerint a bánáti bazsarózsa világállományának 90 százaléka a Zengő gerincén él.

A bánáti bazsarózsa a Mecsek féltve őrzött és védett növénye, amire kiemelt figyelmet fordítanak a természetvédők és az erdészet szakemberei. Világállományának 90 százaléka a Kelet-Mecsekben él.

Makai Balázs

Makai Balázs – akit már bemutattunk a portálunkon -, szenvedéllyel fürkészi a természet értékeit a Mecsek hatalmas erdőségeiben, mely értékek közé a bánati bazsarózsák is hozzátartoznak. Számára ez a kedves és igencsak ritka virág, minden évben a legjobban várt tavaszi növények közé tartozik.

A bánáti bazsarózsa általam ismert állománya a Kelet-Mecsekben található. A növény fokozottan védett, ezért fotózás során igen körültekintően közelítem meg, illetve figyelek a virág környezetére is. Március végén és áprilisban érdemes megfigyelni a növényt. Én is ekkor szoktam meglátogatni a kedvenc helyeimen

– kezdte el élményét Makai Balázs a Sokszínű vidék megkeresésére.

Makai Balázs

Évek óta aktív megfigyelője a növénynek, aminek a különleges szépségét minden esztendőben megörökíti. Azonban az idei tavasz szeszélyes időjárása megnehezítette a dogát.

Gyakori vendég vagyok a Mecsek azon részén, élénk érdeklődéssel követem a növény fejlődését és virágba borulását. Mivel az áprilisi időjárás igen szeszélyes – amit idén is megfigyelhetünk-, ezért nekem is meggyűlt a bajom fotózás során. Egyik alkalommal szélvihar okozott kellemetlen körülményeket, másik alkalommal a tűző napsütés nehezítette meg dolgom

– részletezte Balázs kalandos megfigyelési élményeit. Az idei évben az időjárás több kihívás elé állította őt, de végül sikerült nyugodt körülmények között szemügyre vennie ezt a pompás növényt, aminek szépségét fotókon is meg tudta örökíteni.

Makai Balázs

Pompás megjelenés

A bánáti bazsarózsa lágy szárú, évelő növény, 30–90 cm magas szára nem fásodó, el nem ágazó. Szórt állású levelei háromszor hármasan összetettek, az ép szélű levélkék megnyúltak, kissé tojásdadok.

A hajtáscsúcson egyetlen nagy méretű, rendszerint 8 bíborszínű vagy élénkpiros sziromlevélből, leggyakrabban 5 zöld vagy kissé lilás tónusú csészelevélből, 3–5 bibéből és sok porzóból álló virág fejlődik. Virága – a kertekből és parkokból ismert, sokszirmú bazsarózsafélékkel ellentétben – nem telt.

Termése többnyire júliusban érik, de ez kitolódhat augusztusra is. Hajtása és gyökérzete egyaránt mérgező alkaloidát tartalmaz.

Makai Balázs

Élőhelye, ahol állományai kiemelt védelemben és figyelemben részesülnek

A meleg, száraz mikroklímát, a meszes, tápanyagban dús, humuszos, laza és üde erdőtalajokat kedveli. Dombvidéki molyhos tölgyesekben, cseres-tölgyesekben, ritkábban gyertyános-kocsánytalan tölgyesekben, törmeléklejtő-erdőkben és akár mészkerülő tölgyesekben is előfordul. Gyakran ezen erdők tisztásain, irtásain, szélein, erdőirtással létrehozott legelőkön, továbbá gyepekben él. A félárnyékos helyeket részesíti előnyben, de jól tűri a teljes megvilágítást is.

A bánáti bazsarózsa világállományának 90 százaléka a Kelet-Mecsek molyhos tölgyeseiben és cseres-tölgyeseiben, elsősorban délies kitettségű lejtőkön él.

Makai Balázs

Fokozottan védett növény

A bánáti bazsarózsa hazánkban 1979-ben nyilvánították védetté. Magyarországon fokozottan védett, nemzetközi természetvédelmi egyezményekben és az IUCN vörös listáján is szerepel.

Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Makai Balázs

Veszélyeztető tényezők

Sajnos mint több más védett növénynél, nagy veszélyt jelent a bánáti bazsarózsára is az ember, aki nem csak, hogy leszedi a tetszetős növényt, hanem a kiásásával is próbálkozik.  Fontos kiemelni, hogy ezek a vadvirágok a természetes élőhelyükön tudnak élni és fejlődni, éppen ezért senkinek ne forduljon meg a fejében, hogy kárt tegyen a növényben ezzel is csökkentve az állományát.

Makai Balázs

A bánáti bazsarózsára a tarvágások is veszélyt jelentenek. Valamint a favágás utáni években kialakuló zárt erdő, amikor az azonos korú, sűrűn egymás mellett növő fák miatt nem tud elegendő fény az erdő aljára hatolni, ami fontos feltétel ahhoz a növény fejlődni tudjon.

Azonban a szakemberek kiemelten odafigyelnek a bánáti bazsarózsa állományára és a növény igényeinek megfelelően védik és gondozzák az élőhelyüket.

Az alábbi galériában Makai Balázs fotóit lehet megtekinteni amiket a különleges szépségű bánáti bazsarózsákról készített.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Makai Balázs készítette, akinek egyedi hangulatú felvételeit Facebook oldalán figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Szenvedéllyel fürkészi a természet csodáit a fiatal fotós
Leggyakrabban a Mecsek hatalmas erdőségeiben barangol.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik