Virágzó vidékünk

Korán szirmot bontott a Mecsek féltve óvott vadvirága

Gönczy Mónika
Gönczy Mónika
A télbe lopakodott tavasz már december végén előcsalta az illatos hunyorokat.

December első felében a tél meg tudta mutatni az erejét, az ország több részén fehér hódunna alá bújtak az erdők, mezők ösvényei. Azonban az enyhülés magával vitte a tél legszebb ünneplőjét, és jelenleg is a tavaszt idézi az időjárás.

Az enyhe levegő, a Nap melengető sugarai átjárják a kopár erdők rengetegét is, ahol a földben aprócska életek kezdenek mozgolódni, mintha csak a kikelet hívó szavát hallanák. De a tavasz még messze jár, és addig az időjárás akár gyökeres fordulatot is vehet. A Mecsekben azonban ezzel az illatos hunyorok mit sem törődnek. A télbe lopakodott tavasz idejekorán, már december végén előcsalta őket, és bókoló fejükkel előbújtak az avar védelméből.

Gönczy Mónika az óév utolsó napján Kelet-Mecsekben, Óbánya környékén találkozott a szirmait bontott illatos hunyorokkal, szépségüket pedig meg is örökítette. A találkozásról készült gyönyörű fotói az alábbi galériában tekinthetőek meg.

Galéria
Gönczy Mónika

Korán szirmot bontott a Mecsek féltve óvott vadvirága

Fotó megosztása:

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) a hazai bükk- és gyertyánerdők lakója. Dél-Dunántúl, Mecsek, Villányi-hegység, Tolnai-dombvidék, Külső-Somogy, Nagyalföld, Drávamenti-sík tartozik az élőhelyei közé. Megjelenésében meglehetősen visszafogott, szolid kinézetű növény, hiszen kizárólag a zöld árnyalataiban pompázik. Virágai a kellemes meleg napokon a bodzáéhoz hasonló illatot árasztanak. A többi hunyortársához hasonlóan alkaloid tartalma miatt minden része mérgező.

Kis Editnek karácsonykor, december 25-én sikerült találkoznia az illatos hunyor bókoló virágaival, ugyancsak a Mecsekben, ezen belül Tubesen. A fotói az alábbi galériában tekinthetőek meg.

 

A tavaszi virágok közé tartozó illatos hunyort könnyű felismerni az erdőben sétálva, mert a barna avarból előbújó zöld levelei és élénk zöld színű virág szirmai szó szerint csalják a tekintetet. Virágtakarója a kisvirágú hunyorhoz hasonlóan zöld színű, de annál nagyobb, kb. 5-7 cm-es átmérőjű. Természetvédelmi oltalom alatt álló növényfaj, természetvédelmi értéke 10.000 Forint.

Juhász Lászlónénak december 29-én volt alkalma megcsodálni a korán előbújó, és szirmait bontó illatos hunyort Orfű mellett tálalható erdőségben. Különleges fotóit az alábbi galériában lehet megtekinteni.

Galéria
Juhász Lászlóné

Korán szirmot bontott a Mecsek féltve óvott vadvirága

Fotó megosztása:

Hazánkban három hunyorfaj él, és mind természetvédelmi oltalom alatt áll. A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) az Északi-középhegységben és a Pilisben fordul elő. Az illatos hunyor (Helleborus odorus), ami a Dél-Dunántúl keleti részén található meg, illetve kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum), ami a Dunántúli-középhegységben, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúl nyugati felén él.

Kapcsolódó
Téli csoda Szársomlyón, kivirágzott a hegy kincsként óvott vadvirága
A fokozottan védett magyar kikerics általában nem várja meg a tavasz eljövetelét, már a téli napsugarak meleg simítása előcsalja a növényt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik