Virágzó vidékünk

Téli csoda Szársomlyón, kivirágzott a hegy kincsként óvott vadvirága

Kiss Csaba
Kiss Csaba
A fokozottan védett magyar kikerics általában nem várja meg a tavasz eljövetelét, már a téli napsugarak meleg simítása előcsalja a növényt.

Hiába a december vége, a rövidre szabott téli időjárást, amikor napokon át a hó volt az úr, újra kellemes idő követte. A langyos levegő, a Nap hívogató sugarai virágzásra csábították hazánk egyik legkülönlegesebb és fokozottan védett virágát, a magyar kikericset.

Kiss Csaba

A magyar kikerics a legkorábban szirmait bontogató vadon élő virágunk. Általában nem várja meg a tavasz eljövetelét, már a téli napsugarak meleg simítása előcsalja a növényt, és ha az időjárás kedvezően alakul, akkor már januárban szirmait bontogatja. Fő virágzási ideje január-február.

Kiss Csaba

Kiss Csaba minden évben ellátogat a Szársomlyó lankáira, hogy szemügyre tudja venni, és gyönyörű fotókon meg tudja örökíteni hazánk legkülönlegesebb és kiemelt védelmet élvező virágát. December 28-án a kellemes időjárást tartogató napon is útnak indult szerencsét próbálni. A természet pedig az idei év legvégén újra gyönyörű látvánnyal lepte meg, hiszen a kikericseket a Nap melege elkezdte előcsalogatni.

A képek december 28-án készültek Baranyában, Nagyharsány közelében, a Szársomlyó déli lejtőin. Minden évben ellátogatok erre a környékre, decemberben már jó eséllyel lehet találni virágzó példányokat, de a tömeges virágzás időjárástól függően január-február hónapokra tehető. Ilyenkor szinte lépni sem lehet, annyi virág borítja a lelőhelyeket. A Szársomlyó mészköves, sziklás talaja kitűnő élőhelye a magyar kikericsnek, mivel a hegy déli oldala jól magába szívja a nap melegét

– osztotta meg élményét a Sokszínű vidékkel.

Az alábbi galériában az elsők között virágait bontó magyar kikericsek láthatóak.

Galéria
Kiss Csaba

Ennek az apró, fehér szirmú virágnak már csak egyetlen természetes élőhelye ismert hazánkban a Villányi-hegységben, egészen pontosan annak legmagasabb, sziget szerűen kiemelkedő tömbjében, Szársomlyón. Kimondottan a meszes talajt kedveli, a Szársomlyó hegy déli oldalán a mészkőpadok gyorsan száradó, mohás sziklagyepeiben él.A magyar kikerics kiemelt oltalom alatt álló, fokozottan védett növény, természetvédelmi értéke 100 000 forint/egyed.

Kiss Csaba

Azonban nem csak a növény, hanem az élőhelye is szigorúan védett. 1944-ben országos jelentőségű természetvédelmi területnek nyilvánították a hazánkban megtalálható egyedek élőhelyét, a Szársomlyó Természetvédelmi Területet.

A magyar kikericset Szársomlyón 1867. február 18-án Janka Viktor magyar botanikus fedezte fel, aki a Magyar Nemzeti Múzeum növénytárának vezetője volt. Ez a mutatós és törékenynek tűnő virág, a többi kikericshez hasonlóan mérgező.

Kiss Csaba

Csabának a tavalyi esztendő végén, egészen különleges és ritka megfigyelési élményben volt része, amiről így mesélt.

A tavaly decemberi kikerics-vadászat nem várt meglepetést tartogatott a számomra. A magyar kikericsek általában hat sziromlevéllel rendelkeznek, de nem ritka azért a hét vagy nyolc sem, azonban kilencet még sosem láttam.

Ennek találkozásnak az emlékét pedig fotókon őrzi, amiket az alábbi kollázsban lehet megtekinteni.

Kiss Csaba

A cikkben szereplő fotókat Kiss Csaba készítette, akinek az élményeit figyelemmel lehet követni a Kiss Csaba fotóblogja Facebook oldalán is.

Kapcsolódó
Nőtt az élettere a fokozottan védett magyar kikericsnek
Az eddig ismertnél nagyobb területen találtak védett virágokat..
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik